Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Eczeem? Een waterontharder kan helpen

 Eczeem

Eczeem is niet een huidziekte op zich, maar eerder een verzameling van allerlei huidaandoeningen die dicht bij elkaar liggen. De klachten die deze huidaandoeningen vaak wel gemeen hebben zijn met name jeuk en een rode huid, maar ook schilfers, bultjes en blaasjes komen veel voor. Er zijn talloze smeersels en oliën op de markt om eczeem aan banden te leggen, en vaak helpen die goed. In sommige gevallen helpt echter bijna niets en dat leidt bij de patiënt vaak tot moedeloosheid.
Wat de meeste eczeempatienten rapporteren, is dat contact met water en zeep de klachten verergerd. De gedachte is dat water en zeep de eczeem niet veroorzaken, maar de klachten wel verergeren. Over het algemeen is het water in ons land vrij hard, dat wil zeggen kalkrijk. In hard water zitten verschillende zouten zoals calcium en magnesium, en die zouten hebben de neiging om de huid uit te drogen en te irriteren check my site. Verder is bekend dat blootstelling aan veel zeep de klachten van met name jonge eczeempatienten verergeren. Gegeven het feit dat zeep in hard water minder goed oplost zal er dus meer zeep moeten worden gebruikt om tot het gewenste resultaat te komen. Bovendien blijven er daar de mindere oplosbaarheid na het wassen vaak zeepresten op de huid achter, ook die gaan irriteren. Het is dus aannemelijk dat mensen met eczeem baat zouden kunnen hebben bij zacht (kalkarm) water.

 Waterontharder

Een waterontharder filtert zouten zoals magnesium en calcium uit het water en geeft daar zachte natriumionen voor terug. De irriterende kalkdeeltjes zijn dan uit het water gehaald, waardoor er zacht water overblijft. Patienten met eczeem rapporteren vaak vooruitgang van hun klachten zodra ze zacht water gebruiken, dus is er recent in Engeland een studie gedaan naar het verband tussen zacht water versus hard water en eczeem. Uit die studie kwamen geen verschillen naar voren tussen de experimentele groep (met waterontharder) en controlegroep (zonder waterontharder). Aan deze studie deden 330 proefpersonen mee, wat eigenlijk nog te weinig is om eenduidige conclusies te trekken. Er zullen meer studies nodig zijn om het effect van hard en zacht water op eczeem-patienten aan te tonen. Het staat wel buiten kijf dat er velen van hen zijn die vermindering van klachten waarnemen na consistent gebruik van zacht water. Het lijkt erop dat patiënten met eczeem baat kunnen hebben bij een waterontharder, maar er is meer onderzoek nodig om dat wetenschappelijk aan te tonen.

Kalk verwijderen: hoe kom ik daar van af?

Elektronica

Kalk in water: waterhardheid

Huis & Tuin

Ontkalker tegen jeukende huid

Gezondheid & Welzijn

Advertisement