Connect with us

Elektronica

Kalk verwijderen: hoe kom ik daar van af?

Kalk verwijderen

Kalk is moeilijk te verwijderen van oppervlakten en uit apparatuur. Het is namelijk hardnekkig, het verwijderen ervan vergt inspanning en de nodige antikalkmiddelen. Kalk verwijderen kost dus inspanning, geld en tijd. Kalk op kranen en tegels en in de gootsteen en het toilet is relatief het gemakkelijkst weg te poetsen omdat je er vrij gemakkelijk bij kunt, maar het verwijderen uit huishoudelijke apparatuur is vaak een ander verhaal. De waterkoker of het koffiezetapparaat zijn nog relatief eenvoudig te ontkalken, maar voor het verwijderen van kalkaanslag uit de wasmachine, vaatwasser of de CV is vaak een reparateur of technisch onderlegd persoon nodig. Zonder ingrijpen tegen kalkaanslag, loopt de energierekening op (kalk belemmerd warmteoverdracht) en gaat apparatuur eerder kapot (overbelasting). Dat kost geld. Ook lossen wasmiddelen, zeep en shampoo moeilijk op in hard (kalkrijk) water, waardoor je er tot wel het dubbele voor nodig hebt.

Wat kalkaanslag zo ontmoedigend maakt, is dat het telkens opnieuw de kop op steekt. Het moment dat alles weer blinkt, is het startschot voor vorming van nieuwe kalkaanslag.

Al met al is kalk verwijderen lastig, duur en tijdrovend, bovendien is het geen structurele oplossing. Hoe kom je van kalkaanslag verwijderen af?

Water ontkalken

In plaats van de symptomen van hard water te bestrijden, is het veel effectiever om het water te ontkalken. Door water te ontkalken (verzachten) wordt kalkaanslag compleet buiten spel gezet. Water ontkalken kan het beste met een waterontharder werkend volgens het principe van ionenuitwisseling, dit apparaat wisselt harde deeltjes zoals calcium in voor zachte deeltjes (natrium). Deze methode is zeer effectief om water te ontkalken. De besparingen van ontkalkt water zijn groot: je bespaart op energie en vervanging van apparatuur, op zeep, shampoo, waspoeder en antikalkmiddelen. Daarnaast biedt het ontkalken van water comfort: zacht water is zacht voor huid en haar, koffie gezet in zacht water smaakt beter en periodiek kalkaanslag verwijderen behoort tot het verleden.

Door water te ontkalken vormt zich geen kalkaanslag meer, poetsen, kalk verwijderen en ontkalken van apparatuur zijn definitief verleden tijd.

Kalk in water: waterhardheid

Huis & Tuin

Antikalk: ontkalken van water

Huis & Tuin

Eczeem? Een waterontharder kan helpen

Gezondheid & Welzijn

Advertisement