De eerste warmte stralen van de zon zijn lekker op je huid. Heerlijk tuinieren in de zon. De zon is zeker goed voor je maar is dat niet altijd, ook al heb je deze nodig. Heerlijk kan de zon aanvoelen als je de tijd neemt om ervan te genieten. Het geeft je die heerlijke zomerse gezond lijkende gloed en je een prettig opgewekt gevoel geven in de winterperiode. Het zorgt tevens voor de aanmaak van vitamine D, wat goed is voor iedereen. De zon kan je helpen bij huidproblemen zoals psoriasis, puistjes en eczeem. Jammer genoeg kan de zon voor huiduitslag op de huid zorgen en mogelijk verbranden en dat is weer een nadeel van zon. Zonlicht heeft niet alleen voordelen maar ook nadelen.
Zo zorgt de zon ervoor dat je huiduitslag kan krijgen of je kan verbranden. Zonlicht is niet altijd een mooi maker. Integendeel zelfs. Het veroorzaakt donkere ouderdomsvlekken, verslapte huid met rimpels en je kan er dikke dode laag huidschilvers van krijgen. Je hebt een kans op huidkanker als je overmatig in de zon bent. Een uv-bescherming werkt beschermend door middel van een soort spiegeltje op de huid. Door een bepaald aantal stoffen in een zonnebrand- of dagcrème kunnen de zonnestralen niet onze huid binnendringen en stoten deze weer af. De keuze van zonnebrand hangt af van de uv-bescherming werkstoffen die in het product zitten. Goede dagcrèmes die je huid goed beschermen zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Je kan bij de betere huidspecialist de producten halen.
Gebruik altijd een dagcrème met een goede Uv-filter. Het beste is een zonnebrandcrème met zowel UV-A als een UV-B filter. Een UvA en Uv-B filter in je zonnebrandcreme of dagcreme is van groot belang. Een dagcrème of zonnebrandcrème met een Uv-A filter beschermt de huid voornamelijk tegen huidveroudering. Als je niet zo snel wilt verbranden dan zorgt de Uv-B filter daar voor. Ook als de wolken aanwezig kun je verbranden. Zorg er dus voor dat je je huid elke dag beschermt met een Uv-B filter. Zonnebrandcrèmes en dagcrèmes beschermen dus de huid. Maar als je in contact komt met een overdosis aan Uv-straling is de mogelijkheid op huidkanker nog steeds positief. Je beschermt je huid dus goed met dagcrèmes en zonnebrandcrèmes, maar een overdosis aan zon kan je huid beschadigen. Ook al is je huid eerder in een vroeger stadium verbrand, op latere leeftijd kun je nog altijd huidkanker krijgen. De kans op huidkanker is het grootst als je veelal in de zon bent. Activiteiten zoals tuinieren, fietsen en wandelen horen daar ook bij.
We gaan er even wat dieper op in, om wat meer duidelijkheid te creëren. Als je de energie van de zonnestralen hebt gehad, kan dit dus een verbranding veroorzaken. Heb je hier snel last van, dan is het zeker aan te raden om een uv-bescherming te gebruiken met zowel een Uv-A filter, als een Uv-B filter. Dit tevens ter voorkomen van pigmentvlekken in je huid. Als je in aanraking komt met een overdosis aan te veel zon komen we op de letter -C. Deze c staat voor cancer. Hier is de kans op huidkanker nog steeds erg groot. Het is dus van belang om je huid goed te beschermen tegen uv-straling. Nu behoud je langer een gezonde huid. Bij een goede huidspecialist heb je verschillende keus uit een beschermingfactor met hierin de essentiële bescherming tegen ultra violette straling.