Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Ontkalker tegen jeukende huid

Water ontkalker

Een water ontkalker zorgt ervoor dat hard water wordt verzacht, en daarmee ontlast het de jeukende huid.

Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat, een water ontkalker zorgt ervoor dat die harde deeltjes uit het water worden gefilterd. Het water is na dit filteringsproces zacht, ontdaan van kalk.

De primaire reden voor ontwikkeling van een ontkalker als deze is om kalkaanslag tegen te gaan. Men werd zich ervan bewust dat het eindeloos poetsen van oppervlakten en ontkalken van apparatuur in feite symptoombestrijding is, waarbij kalkaanslag het symptoom is van de eigenlijke ziekte: hard water.

Alhoewel de water ontkalker dus met deze insteek is ontwikkeld en ontworpen, werd al snel duidelijk dat een water ontkalker meer voordelen heeft, in dit geval voor de gevoelige en jeukende huid.

Jeukende huid

Een jeukende huid is erg vervelend, en komt veel voor met mensen die een gevoelige huid hebben. Een gevoelige huid uit zich in extrema in eczeem. Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei huidproblemen. Gemene deler bij eczeem is een jeukende huid, veel bijkomende klachten zijn rode bultjes, blaasjes, rode huid en schilfering. Er zijn naar oorzaak verschillende vormen van eczeem te onderscheiden. Grofweg zijn die te onderscheiden naar de volgende oorzaken: aanleg, allergie en overbelasting van de huid (bijvoorbeeld door water en/of zeep).

Het is bekend dat hard water de huid uitdroogt na een bad, douche- of wasbeurt. Kalkdeeltjes irriteren de gevoelige en jeukende huid en zorgen voor uitdroging. Verder verminderd kalk de oplosbaarheid van shampoo, zeep en waspoeder, waardoor er meer van wordt gebruikt. Van shampoo wordt gewenst dat het schuimt, van was wordt gewenst dat het fris uit de wasmachine komt. Hard water dwingt ertoe om meer van deze middelen te gebruiken. Vooral zeep zorgt voor overbelasting van de huid, en ook mensen die al een gevoelige en jeukende huid hebben (aanleg) hebben daar geen baat bij. Door water te verzachten perk je het gebruik van zeep en waspoeder in, daarmee de jeukende huid ontlastend.

Een tweede nadeel van de verminderde oplosbaarheid van zeep en waspoeder, is dat er zeepresten op de huid en schone was achterblijven. Aangezien van zeep bekend is dat het de gevoelige en jeukende huid irriteert, zal de negatieve uitwerking duidelijk zijn.

Een water ontkalker heeft dus voor eczeem patiënten en anderen met een gevoelige huid 2 grote voordelen: minder irritatie door kalk in het water, en minder irritatie door zeep. De afgelopen jaren wordt het voordeel van een ontkalker steeds meer onderkent, steeds meer mensen zeggen er baat bij te hebben, en steeds meer mensen met een gevoelige en jeukende huid schaffen om genoemde reden een water ontkalker aan.

Eczeem? Een waterontharder kan helpen

Gezondheid & Welzijn

Advertisement