Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Zo zorg je voor voldoende voedingsvezels

voedingsvezels

Gezond leven betekent niet alleen dat je stress zoveel mogelijk vermijdt, voldoende rust neemt en genoeg beweegt, maar ook dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. De voeding die je tot je neemt, moet bestaan uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook vitaminen en mineralen mogen niet ontbreken. Wist je daarnaast dat het ook heel belangrijk is dat je voldoende voedingsvezels eet? Voedingsvezels hebben namelijk veel positieve effecten op het lichaam.

Welke voedingsvezels zijn er? En wat doen ze voor je gezondheid?

Voedingsvezels worden ook wel vezels genoemd en zijn van plantaardige oorsprong. Het is een verzamelnaam voor een groep koolhydraten die niet opgenomen of verteerd worden door het lichaam. Deze groep koolhydraten is erg divers. Zo zijn er bijvoorbeeld roggevezels, maar ook suikerbietvezels en tarwevezels. Al deze vezels kunnen weer iets anders ‘goeds’ doen voor je lijf. Zo bevorderen roggevezels bijvoorbeeld de natuurlijke stoelgang en verhogen suikerbietvezels de fecale bulk. De vezels dragen dus voornamelijk bij aan een goede spijsvertering. Andere bewezen voordelen van voedingsvezels zijn onder andere dat ze het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Voedingsvezels bestaan uit in water oplosbare vezels en vezels die niet in water oplosbaar zijn. De vezels die in water oplosbaar zijn, zijn te vinden in peulvruchten, groente en fruit. De niet-oplosbare vezels komen grotendeels voor in graanproducten.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt?

Volgens het voedingscentrum kun je het beste 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag tot je nemen. Deze vezels krijg je binnen door gezond en gevarieerd te eten. De vezels zijn te vinden in groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en noten. Vezels binden zich aan vocht en zorgen er op die manier voor dat de ontlasting soepel blijft. Het is daarom ook van belang dat je voldoende drinkt. Er wordt aanbevolen om zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dat hoeft niet alleen water te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook thee zijn of magere / halfvolle melk. Let erop dat de positieve effecten die we eerder beschreven alleen tot uiting komen als er in de vezelrijke producten die je eet per 100 gram 6 gram aan vezels te vinden zijn. Kom je daar niet aan met je voeding? Dan kun je vezelrijke supplementen overwegen.

Koop supplementen met voedingsvezels

Als het niet lukt om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen, dan kun je supplementen gebruiken. Er zijn diverse soorten supplementen met vezels verkrijgbaar. Deze supplementen kun je nemen ter ondersteuning van een gebalanceerde voeding. Het aanbod bestaat uit supplementen met diverse soorten vezels, vaak in combinatie met andere ingrediënten die goed zijn voor je lijf. De supplementen zijn te koop als capsules of in poedervorm. De vezels in poedervorm kun je oplossen in water. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het product op en overschrijdt de aanbevolen dagdosering niet. Hou er rekening mee dat een voedingssupplement nooit een vervanging is voor een gevarieerde voeding. Gebruik je medicijnen, ben je zwanger of heb je een medische aandoening? Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

 

Advertisement