Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Wat kost een gehoorapparaat tegenwoordig?

gehoorapparaat

Ben jij toe aan een nieuw gehoorapparaat of heb je het advies gekregen om een hoortoestel aan te schaffen? Het belangrijkste is natuurlijk dat een gehoorapparaat je gehoor verbetert, koste wat het kost. Toch is het begrijpelijk dat je je goed wilt verdiepen in hoeveel een hoortoestel nu eigenlijk kost in een tijd waarin alles duurder wordt. Wil jij weten hoeveel een gehoorapparaat kost? Lees dan verder!

Van welke factoren hangt de prijs af?

De kosten van een hoortoestel zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, jouw hoorsituatie en van het bedrag dat jouw zorgverzekeraar dekt. Daarnaast is het kostenplaatje van een hoortoestel ook nog afhankelijk van een aantal factoren, zoals het model, de kracht van de microprocessor, de instellingsmogelijkheden en de grote van het gehoorapparaat. Allereerst zal jouw hoorsituatie nauwkeurig in kaart worden gebracht met een (online) hoortest. Door middel van deze test kan vastgesteld worden of je een gehoorapparaat nodig hebt en welk type je dan nodig zult hebben. Je kunt zowel online als bij een audicien een gehoortest doen. In de winkel zul je meteen passend advies ontvangen van een audicien die ook samen met jou naar jouw wensen kijkt. Word jij door de audicien geadviseerd om een categorie 1 of 2 hoortoestel aan te schaffen? Dan kan het zijn dat de kosten lager uitvallen dan wanneer je een categorie 4 of 5 gehoorapparaat aanbevolen krijgt. Dit komt omdat categorie 1 en 2 hoortoestellen je gehoor alleen versterken en een hogere categorie, zoals nummer 4 of 5, een stuk complexer zijn en je gehoor meer ondersteuning bieden. 

Wanneer wordt een hoortoestel vergoed?

Of je gehoorapparaat wordt vergoed is afhankelijk van je zorgverzekeraar, de (aanvullende) verzekering die je gekozen hebt, je restitutiepolis en de categorie waarin je gehoorverlies valt. Het kan zijn dat je een vergoeding kunt krijgen vanuit je basisverzekering of dat je voor een vergoeding een aanvullende hoortoestel verzekering moet hebben. Houd er wel rekening mee dat wanneer je hoortoestel uit je basisverzekering (gedeeltelijk) wordt vergoed, je altijd nog te maken hebt met je eigen risico. In de wet is vastgelegd dat je bij het verlies van 35 dB aan één of beide oren hebt, je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) gehoorapparaat vergoeding. Je hoeft dus niet aan beide oren gehoorverlies te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. Aan de hand van een gehoortest kan bepaald worden in welke categorie jouw gehoorverlies valt. Daarnaast kan het type hoortoestel ook nog afhankelijk zijn van jouw persoonlijke wensen, dus ook dat is bepalend voor de prijs en dus het bedrag dat je vergoed kunt krijgen bij jouw verzekeraar. Wil je een gehoorapparaat met extra hulpmiddelen en accessoires zoals een wek- en waarschuwingssysteem? Ook de vergoeding voor dit soort extra kosten verschilt per verzekeraar, informeer hier dus goed naar. Twijfel je wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is en wat je vergoed krijgt? Schakel dan de hulp in van een audicien, zij kunnen jou goed op weg helpen!

Advertisement