Connect with us

Huis & Tuin

Kalk in water: waterhardheid

Kalk in water

Kalk in water (waterhardheid) veroorzaakt nogal wat ellende in huis. Is het niet het poetsen van kranen en oppervlakten zoals tegels en het keukenblad of het ontkalken van de douchekop, dan is het wel de schade die kalk in het water veroorzaakt aan warmwaterapparatuur. Rendementverlies en vroegtijdige defecten zijn kostbare gevolgen van kalk in het water.

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen van oppervlakten, er zijn evenzoveel antikalk-middelen op de markt. Die zijn vaak duur en slecht voor het milieu. Het ontkalken van warmwaterapparatuur, of het voorkomen van afzetting van kalk in apparatuur, werkt vaak maar ten dele. Ook de middelen die hiervoor beschikbaar zijn zijn duur en milieubelastend. Het verwijderen van kalkaanslag is vaak ontmoedigend, want zodra de klus weer is geklaard begint de vorming van nieuwe kalkaanslag. Je blijft ermee in de weer.

Kalk komt niet zomaar in het water terecht, het heeft te maken met de samenstelling van de bodem waaruit dat water wordt gewonnen. In Nederland bevat die bodem veel kalk doordat er tijdens het Krijt, toen Nederland in zee lag, veel schelpen zijn afgezet in de bodem. Vandaag de dag hebben we daar nog steeds last van, tijdens de winning van drinkwater komt er opgeloste kalk mee omhoog. Alhoewel sommige waterbedrijven het water tot op zekere hoogte ontharden, is dat lang niet voldoende om ellende rond kalk in het water en kalkaanslag in huis te voorkomen.

De hoeveelheid kalk in het water wordt ook wel de waterhardheid genoemd.

Waterhardheid controleren

De waterhardheid van leidingwater wordt bepaald door de kalkrijkheid van de waterbron en de maatregelen die de waterbedrijven treffen om de waterhardheid terug te dringen. Helaas ontharden de waterbedrijven, als ze al iets aan een hoge waterhardheid doen, niet verder dan tot een waterhardheid van 8 Duitse graden (dH). Waterbedrijf Vitens noemt water dat een hardheid heeft van 8 dH of lager zacht, maar die indeling is erg arbitrair. Vanaf 2,7 dH vormt zich kalkaanslag, dus het is de vraag of 8 dH zacht genoemd moet worden.

Als u het poetsen van kalkaanslag zat bent en denkt dat uw warmwaterapparatuur er onder te leiden heeft, is het allereerst verstandig om uw waterhardheid te controleren. Als de waterhardheid hoger is dan 2,7 dH, kan het aanschaffen van een waterontharder de oplossing bieden tegen kalkaanslag. Dit apparaat ontdoet het water van kalk voordat het uit de kranen komt.

Waterhardheid controleren

Kalk verwijderen: hoe kom ik daar van af?

Elektronica

Antikalk: ontkalken van water

Huis & Tuin

Eczeem? Een waterontharder kan helpen

Gezondheid & Welzijn

Advertisement