Connect with us

Gezondheid & Welzijn

De gezondheidsvoordelen van koffie

De gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie is de favoriete drank van velen. Je ziet dit bijvoorbeeld ook aan de enorme toename in het aantal koffietentjes in alle steden. Het is bovendien ook zo dat we meer en meer bedreven zijn geraakt in het zelf zetten van lekkere koffie. In dat opzicht is het ook niet gek dat er meer kopjes dan ooit genuttigd worden. Wat je misschien niet eens beseft, is dat dit ook nog eens heel gezond voor je kan zijn. We gaan je op deze plek meer leren over de voordelen van koffie voor je gezondheid.

De juiste koffie kiezen

Voor we beginnen is het wel belangrijk om alles in het juiste perspectief te zetten. Wanneer we het hebben over de gezondheidsvoordelen van koffie, dan hebben we het natuurlijk niet over alle koffie. Het gaat dan wel om de kwaliteitskoffie die je zelf kan zetten. Dat betekent dus dat je op zoek moet naar een goede machine en ook nog eens naar de juiste koffie die je daarin kan zetten. Wanneer je dit op orde hebt, dan kan je pas echt goed genieten van de voordelen. Daarover gaan we het nu dan ook hebben.

Minder kans op bepaalde ziektes

Er zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat het nuttigen van koffie de kans op bepaalde ziektes kleiner kan maken. Dit gaat bijvoorbeeld om verschillende vormen van kanker. Ook Alzheimer en Parkinson kan je er tot bepaalde hoogte mee bestrijden. Daarnaast kan het helpen in de strijd tegen diabetes. Er zijn ook reden voor aan te voeren. Zo zit in koffie een hoeveelheid gezonde stoffen. Denk bijvoorbeeld aan anti-oxidanten. Die kom je ook tegen in andere middelen zoals bosbessen en pure chocolade. Dit kan dus een belangrijke reden zijn om een bepaalde mate aan koffie in je dagelijkse routine op te nemen.

Beter kunnen presteren

De andere voordelen voor je gezondheid die koffie biedt hebben vooral te maken met je vermogen om beter te presteren. Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van het centraal zenuwstelsel. Daardoor kan je je beter concentreren, is logisch redeneren makkelijker en worden ook bepaalde geheugenfuncties gestimuleerd. Het is ook bewezen dat je reactiesnelheid verbeterd wordt wanneer je af en toe koffie neemt. Dit maakt het ook gemakkelijker om te multitasken. Daarnaast heeft koffie een effect op de contractiesterkte van je spieren. Dit maakt dat je beter presteert met sporten. Het helpt je ook om je uithoudingsvermogen te versterken.

Opletten met de hoeveelheid

Er is wel één punt van aandacht als het om koffie gaat. Het is niet zo dat meer altijd beter is. De grens ligt namelijk op 4 kopjes per dag. Wanneer je teveel koffie drinkt, dan kan problemen met je hart krijgen. Dit begint bij hartkloppingen, maar kan eindigen bij een hartaanval. Koffie kan ook de aanmaak van adrenaline stimuleren, waardoor je je meer gestrest voelt. Daarnaast kan koffie angst en somberheid in de hand werken omdat de bloedtoevoer naar je hersenen minder goed gaat werken. Het is dus wel belangrijk om goed op te passen met de mate van consumptie.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement