Connect with us

Elektronica

Sony Xperia Z1 Compact: Klein, fijn en snel

Tijdens de Consumer Electronic Show waren er zoals verwacht weinig nieuwe aankondigingen op de smartphone gebied, echter had Sony nog wel iets voor ons klaar staan. Het Japanse bedrijf kondigde namelijk de Sony Xperia Z1 Compact aan, een product dat zich richt op gebruikers die houden van kleinere smartphones, die nog steeds met één hand kunnen worden gebruikt. Echter zorgt het kleinere formaat er niet voor dat de Xperia Z1 Compact ook direct een stuk trager, want het kan het best worden gezien als een compactere variant van de Xperia Z1. De Sony smartphone is daarnaast ook nog eens bestand tegen water en zand.

Xperia Z1 Compact: De verschillen

Het meest interessant aspect van de Xperia Z1 Compact is echter niet het feit dat de smartphone bestand is tegen water of zand, maar vanwege de hardware. De Xperia Z1 Compact maakt namelijk gebruik van dezelfde quad-core Snapdragon 800 chip van Qualcomm als zijn grotere broer. Verder is er 2GB aan werkgeheugen aanwezig met een Adreno 330-gpu. Qua opslagcapaciteit is er 16GB aanwezig, maar dit kan door middel van een microSD worden uitgebreid tot een maximum van 64GB. Op de achterkant vinden we een 20,7-megapixel Exmor RS sensor, dit zou volgens Sony exact dezelfde module moeten zijn als op de Xperia Z1.
De overige verschillen tussen de Xperia Z1 Compact en Xperia Z1 worden voornamelijk veroorzaakt door het verandering van het formaat. Door de kleinere behuizing heeft Sony het toestel iets dikker moeten maken om plaats te kunnen bieden voor een relatief grote accu. De capaciteit van de accu is 2300mAh (Xperia Z1 3000mAh). Iedereen zou graag een grotere accu zien, maar in een kleinere behuizing is er slechts een beperkte ruimte en de accu van de Xperia Z1 Compact is bijvoorbeeld net zo groot als de 5-inch Nexus 5.
Het scherm heeft ook een verandering ondergaan. Door de kleinere behuizing heeft het 4,3-inch een resolutie gekregen van 720p in plaats van 1080p op de Xperia Z1. Met een pixeldichtheid van 340 pixels per inch is het scherm van de Xperia Z1 Compact echter nog steeds scherper dan het merendeel van de glossy’s. Persoonlijk denk ik niet dat het gebrek aan hogere resolutie een probleem hoef te zijn, aangezien Apple al jaren gebruik maakt van een scherm met dezelfde pixeldichtheid.
In onze ogen heeft Sony een goede beslissing gemaakt door een 4,3-inch Android smartphone uit te brengen die net zo krachtig is als de groten ter wereld. Sony laat aan andere fabrikanten in ieder geval zien dat een kleinere behuizing niet altijd hoeft te betekenen dat de hardware ook veel minder moet zijn. Een Sony Xperia Z1 Compact kopen is nog niet mogelijk, echter kunnen bij verschillende webwinkels al wel een pre-order worden geplaatst.

Scannen met je smartphone

Computer & Internet

Sluit nu eenvoudig een Smartphone verzekeringen af.

Elektronica

Kosten pinautomaat op een rij

Financieel

Advertisement