Met de komst van het internet kwam ook een nieuwe soort crimineel: de internetfraudeur. Met allerlei trucjes proberen ze geld afhandig te maken van mensen die niet goed opletten of van goede aarde zijn. Met de onderstaande tips ben je goed gewapend tegen oplichters en weet je waar je op moet letten. Zo kun je veilig op het internet blijven kopen en verkopen.
De e-mail scams
Een veelvoorkomende manier waar vaak ingetrapt wordt zijn zogenoemde e-mail scams. In deze situatie ontvang je een e-mail van bijvoorbeeld je bank, waarin gevraagd wordt je pasnummer en wachtwoord op te geven. Echter zal jouw echte bank hier nooit om vragen. Dit soort e-mails kun je vaak herkennen aan vreemde e-mailadressen, met allerlei rare cijfers en letters erin. Ook zijn de mails veelal slecht geschreven of maar half vertaald. Reageer nooit op dit soort e-mails en meld bij je bank dat je een e-mail scam hebt ontvangen, zodat ook anderen gewaarschuwd kunnen worden.
WhatsApp fraude
Vergelijkbaar met de e-mail scams zijn oplichters via WhatsApp. Je zult hier een berichtje krijgen van een onbekend nummer die zich voordoet als een familielid of vriend. Daarna zullen ze je vragen of je geld naar ze over wilt maken. Sommige van deze berichtjes kunnen behoorlijk echt overkomen. Probeer daarom altijd de persoon die wordt geïmiteerd te bellen om te verifiëren dat zij het bericht hebben gestuurd en betaal nooit gelijk. Doe tot slot ook altijd aangifte bij de politie.
Betaalverzoek fraude
Deze truc komt voor bij zowel verkopers als kopers op online marktplaatsen. De oplichter zal vragen of je aan een betaalverzoek van 1 cent wilt voordoen, zogenaamd om het rekeningnummer te checken. Het betaalverzoek dat wordt gestuurd is echter onbetrouwbaar. Zodra je hierop inlogt, komen de gegevens bij de fraudeur terecht en kan deze vervolgens bij je bankaccount om geld naar zichzelf over te maken. Afhankelijk van het bedrag wat je op je rekening hebt staan, kan je dus veel geld kwijtraken. Bewaar altijd het bewijs van de gesprekken en doe aangifte bij de politie. Je bank kan je ook helpen om je geld weer terug te krijgen als je slachtoffer bent van fraude.
Vergelijkbaar: Waar je op moet letten bij winkelen op online marktplaatsen.
Luister naar je gevoel
Het is inmiddels voor velen bekend advies: lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Let daarom altijd goed op wanneer je online iets wilt kopen of iets je wordt aangeboden. Extreem lage bedragen kunnen bijvoorbeeld duiden op gestolen goed. Let ook altijd op hoe lang iemand al actief is als verkoper of koper en kijk of er reviews te vinden zijn over de persoon. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht!