Connect with us

Huis & Tuin

Drie tips om een ongeorganiseerd en overvol huis te voorkomen

opbergboxen

Minimalisme is hip. Zeker sinds Marie Kondo zichzelf aan de wereld introduceerde houd de ene na de andere persoon een flinke opruim- en schoonmaakbeurt. Op zich helemaal niet gek, een flinke uitmestbeurt zo nu en dan. Niet voor niks werd er vroeger vaak een voorjaarsschoonmaak gehouden. In een jaar tijd kan zich een hoop rommel in je huis verschansen. Maar hoe zorg je ervoor dat je gedurende het jaar beter oplet wat zich een weg je huis in baant en hoe voorkom je dat onnodige rotzooi daaronder valt? Wij geven je tips!

Maak een ‘shoplijstje’ als je uit winkelen gaat

De ellende begint eigenlijk wanneer je uit winkelen gaat. Vaak neem je meer mee dan je van tevoren bedacht had en bedenk je niet goed of je wat je koopt wel echt nodig hebt. Maak, voordat je naar een winkel gaat, een lijstje met wat je nodig hebt. Ga bij voorkeur ook niet ‘zomaar’ winkelen, zonder dat je een doel hebt. Dit voorkomt dat je onnodige spullen koopt die je op dat moment ‘echt nodig’ denkt te hebben. Het werkt eigenlijk hetzelfde als naar de supermarkt gaan: als je dit doet terwijl je honger hebt kom je gegarandeerd met te veel eten thuis.

Een berging of zolder vol met decennia aan spullen

Mensen met (oudere) kinderen herkennen het wel: een zolder vol met speelgoed, babykleding, tekeningen, werkstukken en andere schoolgerelateerde spullen. Ja natuurlijk wil je een hoop bewaren en hoe kun je het ooit over je hart verkrijgen om iets weg te doen? Maar wanneer je op de meeste dingen nooit een tweede blik werpt en het overgrote deel van de berging of zolder erdoor in beslag genomen wordt is de lol er toch een beetje af. Hoe voorkom je dat je dit moment überhaupt bereikt?

Leg jezelf beperkingen op

Beslis wat je aan het einde van een (school)jaar of seizoen wilt houden. Wees streng en leg jezelf beperkingen op. Kies er bijvoorbeeld voor om van ieder jaar één werkstuk of werkje te bewaren of reserveer één verhuisdoos voor één of meerdere schooljaren. Dit dwingt je om keuzes te maken die op het moment zelf misschien wat moeilijk zijn, maar waar je jaren later veel plezier van zult hebben. Je zolder blijft een stuk geordender en wil je ooit, als je kinderen volwassen zijn, een schoolwerkstuk tevoorschijn toveren? Dan hoef je niet eerst tien dozen door te nemen.

Organiseren kun je leren: gebruik kratten, dozen en manden

De laatste tip kun je het beste in actie laten komen wanneer je een grote schoonmaak aan het houden bent. Veel kasten, van kleding tot voorraad, zien er vaak hetzelfde uit: onoverzichtelijk, ongeorganiseerd en te vol. Dé tip: gebruik kratten, dozen en mandjes om dingen die bij elkaar horen samen te voegen. Niet alleen zie je, bijvoorbeeld door het gebruik van labels, eenvoudig wat waarin zit, maar dwingt het je daarnaast direct een beslissing te nemen als je iets nieuws aan een doos of krat wilt toevoegen. Houden of weggooien?

Wil jij je woning naast ordenen tevens ‘verslimmen’? In dit artikel lees je hoe je dit eenvoudig doet.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verschillende soorten beplating voor een mooi afwerking

Huis & Tuin

Huurwoning via Orange Wonen Verhuurmakelaars

Actueel

Naambordjes voordeur

Huis & Tuin

Advertisement