Connect with us

Huis & Tuin

Antikalk: ontkalken van water

Kalkaanslag op tegels, kranen en de douchekop is vervelend: het wegpoetsen kost nogal wat moeite, bovendien heb je er dure en milieubelastende antikalk-middelen voor nodig. Kalkaanslag richt echter nog meer schade aan op plekken waar je het niet ziet: in de wasmachine, de vaatwasser, boiler, koffiezetapparaat en waterkoker. Ook daarvoor zijn er ontkalkingsmethoden en methoden om water te verzachten, maar het komt allemaal neer op symptoombestrijding. De echte boosdoener is namelijk kalk in het leidingwater. Als je daar iets aan doet, pak je alle symptomen in een keer aan. Antikalk is aan een nieuwe definitie toe.

Antikalk: ontkalken van water

Er is een zeer effectieve antikalk methode die het probleem van kalk in het water aanpakt, namelijk door het ontkalken van het water zelf. Kalk in het water is namelijk het onderliggende probleem van alles wat met kalkaanslag te maken heeft. Waar conventionele antikalk methoden zich richten op de symptomen van hard water, richt het ontkalken van water zich op dat onderliggende probleem, om zo in een klap alle symptomen te bestrijden. Een waterontharder filtert de kalk uit het water, al voordat het water het huis in komt. Waterontharders filteren de calcium en magnesium uit het water, en geven daarvoor natrium terug. De harde deeltjes worden vervangen door zachte deeltjes. Na dit proces is het water volledig zacht, en zal er op geen plek in huis meer kalkaanslag voorkomen.
Veel mensen vinden deze methode van antikalk duur, maar in werkelijkheid bespaar je op termijn zoveel op onnodige kosten dat het apparaat zich met gemak binnen enkele jaren terug verdient. Je bespaart namelijk op antikalk middelen, je hebt minder zeep en shampoo nodig (deze lossen namelijk veel beter op in zacht water), je bespaart op energiekosten (verkalkte verwarmingselementen hebben meer energie nodig voor warmteoverdracht) en je huishoudelijke apparatuur gaat langer mee. Bovendien: het eeuwig wegpoetsen van kalkaanslag is verleden tijd.
Antikalk krijgt op deze manier een heel andere definitie: niet meer het poetsen en ontkalken van apparatuur, maar juist het ontkalken van het leidingwater.

Kalk verwijderen: hoe kom ik daar van af?

Elektronica

Kalk in water: waterhardheid

Huis & Tuin

Eczeem? Een waterontharder kan helpen

Gezondheid & Welzijn

Advertisement