Connect with us

Huis & Tuin

Tips om insecten te helpen

In recent onderzoek is vastgesteld dat er veel insectensterfte is in de wereld van vandaag. dit heeft heel veel impact op vogels, planten, maar ook vleermuizen en uiteindelijk op ons zelf. Gelukkig kunnen we hier allemaal zelf iets aan doen; zorgen dat we de insecten proberen te helpen. Dit klinkt misschien heel veel werk of heel erg ingewikkeld, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Lees je mee?

Geen gif gebruiken

Een super voor de hand liggende tip is dat je geen gif moet gebruiken in de tuin. Het doodt namelijk niet alleen die slakken bijvoorbeeld waar je op doelt, maar ook allemaal andere insecten. Er zijn genoeg gifvrije alternatieven om insecten weg te jagen waardoor je niet de natuur schaadt.

Groei gras

Gras laten groeien, voor de allermeesten niet het grootste probleem als je een tuin hebt. Insecten hebben namelijk niet heel veel ruimte nodig om te overleven. Het is al goed genoeg als je een klein stukje lekker laat groeien en bijvoorbeeld niet maait of snoeit, dan komen er vanzelf allemaal insecten op af en dat is heel goed voor hen. Je kan hier ook oud fruit neerleggen of juist blaadjes naartoe schuiven, om eens in de gaten te houden wat er allemaal gaat groeien als je er wat lekkers voor ze neerlegt. Het is voor jouw zelf ook een voordeel maar dus ook voor insecten.

Inheemse planten

Insecten hebben ook veel aan planten. Zo zijn er heel veel planten die goed zijn voor insecten, maar vooral inheemse planten zijn goed voor insecten. Deze planten zijn namelijk ook ingesteld op ons klimaat en hebben verder weinig onderhoud nodig. Zoek eens op Google op wat inheemse planten precies zijn en schaf er een aantal aan.

Denk ook aan biologisch afbreekbare zeep

Super leuk dat je je auto bijvoorbeeld schoon gaat maken of de ramen gaat zemen, maar hierbij spoelt er erg veel zeep het milieu in, wat schadelijk kan zijn voor de insecten. Denk bijvoorbeeld aan ammoniak maar ook andere heftige schoonmaakmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan water gebruiken uit de regenton en vooral aal biologisch afbreekbare zeep. Zo spaar je de insecten!

Imago!

Ook het imago van insecten is iets waar nog aan gewerkt kan worden. Zo horen we vaak dat ze eng zijn, en dat ze bijvoorbeeld plagen vormen of juist in enge films naar voren komen. Dat imago zou je kunnen aanpassen door er zelf positiever naar te kijken en dit eventueel ook te delen met andere mensen of zelfs op social media. Ook het opvoeden van kinderen komt dan om de hoek kijken, zorg dat kinderen geen negatieve associatie met insecten krijgen. Een belangrijk punt om te zorgen dat insecten blijven bestaan.

Leef meer buiten

Om te zorgen dat insecten blijven bestaan en vooral die waardering hoog blijft, kan je er voor zorgen dat je meer buiten leeft. Zo ga je de insecten wellicht wat meer waarderen. Wil je buiten nog een knusse plek maken? Werk dan eens met steigerhout voor binnen en buitenshuis. Erg leuk!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement