Connect with us

Huis & Tuin

Wat zijn de meest geschikte potten voor je bloemen?

bloempotten

Als je op zoek gaat naar de meest geschikte potten voor je bloemen zul je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ontdekken dat dit nog niet eens de meest gemakkelijk klus is. Bloempotten zijn namelijk in ontelbare vormen, maatvoeringen, kleurstellingen en vooral materialen verkrijgbaar. Daarnaast heeft een bloempot niet alleen een nuttige maar zeker ook een decoratieve functie. Bloempotten moeten dus aansluiten bij een gewenste sfeer maar kunnen ook deze uitstraling versterken. Omdat het kopen van een bloempot niet zo makkelijk is als je in eerste instantie zou denken, gaan wij je vertellen waar je op moet letten bij aankoop en wat de meest geschikte potten voor je bloemen zijn.

Van welk materiaal moeten bloempotten gemaakt zijn?

Bloempotten kunnen gemaakt zijn van onder andere kunststof, zink, aardewerk, hout, steen of cement. Vanzelfsprekend speelt het gewenste uiterlijk een rol bij het maken van je keuze. Hou er echter wel rekening mee dat stenen potten poreus zijn. Dat wil aan de ene kant zeggen dat dit materiaal lucht doorlaat wat goed is voor de wortels van je plant en aan de andere kant verdampt het water dat je geeft ook via de pot waardoor je vaker zult moeten gieten.  

Bepaal daarnaast bij aankoop van de meest geschikte potten voor je bloemen en planten of je deze binnen of buiten gaat neerzetten. Ga je namelijk een buitenpot aanschaffen dan is het van belang dat de bloempot bestand is tegen schokken en breken. Niet alleen doordat je misschien kinderen hebt die in de tuin spelen en er tegenaan kunnen botsen of de kat die erop springt maar ook door temperatuurwisselingen. Let er daarnaast goed op of er verkleuringen in het materiaal kunnen ontstaan door UV straling en of de pot vorstbestendig is. Tot slot is het goed om te beseffen dat sommige materialen milieuvriendelijker zijn dan andere opties. 

Hoe groot moet een pot voor je bloemen zijn?

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikte bloempot is het formaat van de pot. Het is hierbij goed om je te realiseren dat een plant een levend wezen is dat voldoende ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen. De ontwikkeling van een sterk wortelgestel is onder andere van essentieel belang om voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast moet een plant in z’n geheel in de pot vallen en hier niet bovenuit steken. Koop dus nooit een te kleine bloempot, hoe mooi deze ook is. 

Gaten in de bloempot

Als je de meest potten voor je bloemen gaat uitzoeken, is het belangrijk dat je erop let dat de bloempot voorzien is van gaten aan de onderzijde. De meeste planten staan namelijk niet graag met hun wortels in het water. De gaten in de bodem zorgen dan voor een goede drainage van de pot. Overtollig water kan er hierdoor vrij eenvoudig uitlopen. Om te voorkomen dat je huis een waterballet wordt, kun je de plant met kweekpot en al – de plastic pot met afvoergaatjes waar je plant bij aankoop in zit – in een dichte sierpot zetten. Maak dan wel altijd een verhoging, zodat er ongeveer een centimeter water in de sierpot kan blijven staan zonder dat je kweekpot erin rond dobbert. Dat kan met wat kiezeltjes, een paar kurken of een omgekeerd bordje.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement