Connect with us

Huis & Tuin

Dakpannen vervangen

De laatste weken van 2013 en de eerste weken van 2014 is een recordperiode geweest van harde wind. Deze wind heeft een groot aantal dakpannen van daken doen verdwijnen. Iets wat natuurlijk zeer onwenselijk is. Dakpannen houden per slot van rekening eventuele regen buiten een huis. Wanneer de dakpannen van een dak afgewaaid zijn is het zaak dat deze dakpannen zo snel mogelijk vervangen worden zodat de woning weer beschermd is tegen ongewenste weersinvloeden.
Dakpannen vervangen is niet perse een hele lastige klus en kan desgewenst zelf gedaan worden. Maar als er enige twijfel is over het vervangen van dakpannen is het zaak dat er een professioneel dakdekkersbedrijf ingehuurd wordt om dit te laten doen. Op deze pagina schrijven we wat het vervangen van dakpannen precies inhoudt en leest u waarom het zo belangrijk is dat dit goed gebeurd.

De juiste dakpannen vervangen

Wanneer bepaalde dakpannen vervangen moeten worden is het ten eerste zaak dat de juiste dakpannen gebruikt worden. Dat wil zeggen hetzelfde type dakpannen dat momenteel op uw dak ligt. De dakpannen horen naadloos op elkaar aan te sluiten, dit is ten eerste om het water optimaal tegen te houden en bovendien zorgt het ervoor dat de dakpannen precies in elkaar passen. Wanneer de dakpannen precies in elkaar passen krijgt de wind er minder snel grip op zodat de kans op het opnieuw wegwaaien van de dakpannen verminderd wordt.
Wanneer u dan ook een bedrijf inschakelt voor het dakpannen vervangen is het raadzaam om na te vragen of dat bedrijf die ideale dakpannen voor uw dak gaat gebruiken. Zorg er ook voor dat er een bepaalde garantie wordt af gegeven op het type dakpannen dat het bedrijf levert en plaatst.

Hoe worden de te vervangen dakpannen geplaatst

Het plaatsen van dakpannen is een kunst op zich. Enkel het stapelen van de juiste dakpannen is niet voldoende om de dakpannen na het vervangen stevig te laten liggen. Omdat de dakpannen meestal over elkaar heen liggen blijven de dakpannen liggen. Door het gewicht zullen de dakpannen niet snel weg waaien. Toch is het raadzaam om de de nokpannen en kantpannen vast te laten zetten middels speciale dakpan nagels. Deze worden door de dakpannen aan de panlatten bevestigd. Het is ook mogelijk om de dakpannen te bevestigen met lijm, onze voorkeur gaat wel uit naar spijkers omdat lijm de neiging heeft zwakker te worden naarmate de buitentemperatuur gaat grote verschillen gaat vertonen.

Advertisement