Connect with us

Werk & Vacatures

Veelgemaakte fouten tijdens het solliciteren

 
Inleiding
In dit artikel zullen enkele punten aan bod komen waar op te letten tijdens het solliciteren. Enkele do’s en do not’s. Punten die het verschil kunnen maken tussen een indruk die ze bij 100 andere sollicitanten al een keer eerder hebben gezien. Of een indruk die onvergetelijk is!
Tijdstip van je sollicitatie
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatie, let dan even op het tijdstip. Vooral als het tijdstip op 10 uur ’s ochtends of later op de dag ligt. Waarom? Hoe zal het eruit zien als je om 14.00 een afspraak hebt en je haar is nog nat omdat je net onder de douche vandaan komt. Dit valt een werkgever op. Je bent een ochtendmens. Je bent energiek. Je bent gewend aan het kantoorritme. Je douched dus om 8 uur ’s ochtends en om kwart over 8 ben je ready to go! Tenminste dit is wat je uitstraalt. Als je om 14.00 een afspraak hebt en je douched je om 11 of 12 uur ‘s middags is dit geen probleem. Douchen om 12.30 is simpelweg te laat.
Binnenkomen
Waarschijnlijk zal je even moeten wachten in de lobby of nabij de receptie. Tijdens het wachten ga je niet friemelen met je handen of iets dergelijks. Je bent de rustheid zelve. En je hebt er zin in. Je drinkt koffie, zwart, zoals een echte man of vrouw dat doet. Wordt je opgehaald en zie je de recruiter of je toekomstige werkgever op je af komen lopen kijk je hem of haar aan met een glimlach. Je straalt, want je vindt het super om in dat bedrijf te zijn. Vervolgens geef je een ferme handdruk. Met nadruk op ferm. Niks is vervelender dan een slap handje.
Luisteren
Let goed op! Het is een sollicitatiegesprek. Een gesprek impliceert tweezijdigheid. Het is geen presentatie. Dus naast het feit dat jij er komt om jezelf voor te stellen en te presenteren, wil je ook weten bij wie je gaat werken. Stel dus goede vragen. Stel deze vragen niet alleen omdat het goed staat om die vragen te stellen. Hier prikt iedere werkgever doorheen. Nee, luister ook naar het antwoord. Met de nadruk op de L van luisteren. Als iets niet duidelijk is, stel je nog een vraag. Je bent daar gekomen om een leuk gesprek te voeren. Vergeet even dat het een sollicitatiegesprek is.
Ongepast gedrag
Ongepast gedrag kun je ongetwijfeld zelf wel invullen. Maar hier nog even enkele tips.
– Bellen vlak voor je sollicitatie.
– Kauwgom hoort in de prullenbak en dit regel je voor je sollicitatiegesprek. Je gaat niet tijdens je gesprek vragen of er ook een prullenbak is omdat je kauwgom in je mond hebt.
– Je kijkt niet op je horloge.
– Je praat niet te snel.
– Je zonnebril hoort in je tas. Niet op de tafel tijdens je gesprek.
– Je bent business gekleed. Niet business casual of casual, tenzij je dit is opgedragen.
Ten slotte
Meer nuttige sollicitatietips en de laatste ict vacatures vind je op Bonque

Systeembeheer en netwerk beveiliging

Computer & Internet

Pasen is een eitje met Paasontbijt van Ontbijtservice Noorderland!

Winkelen

Waarom ik gebruik maak van een vacaturebank

Werk & Vacatures

Advertisement