Connect with us

Werk & Vacatures

Wat is de toekomst van werk?

De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat dingen snel kunnen veranderen. Wie had voor 2020 verwacht dat zoveel mensen zo gemakkelijk thuis konden werken en dat economie op veel gebieden toch redelijk goed door kon blijven draaien? Wie wist dat vergaderen en overleggen via digitale middelen zo gemakkelijk een succes kon worden. Het resultaat is dat thuiswerken nu onderdeel is van de mogelijkheden die werkgevers en werknemers hebben. Volgens kenners is dit echter pas een eerste stap. Er is nog heel veel meer mogelijk om de manier van werken te veranderen. Daarom is het de vraag: wat is de toekomst van werk?

Mens en machine naast elkaar

Lange tijd was het de vrees dat digitalisering en automatisering de mens uiteindelijk overbodig zouden maken in het werkproces. Inmiddels begint die denkwijze wel wat te kenteren. Duidelijk is dat er plek is voor mensen naast de machines. De simpele maar tijdrovende klussen zullen meer en meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden. Daarvoor wordt kunstmatige intelligentie ingezet. De meer creatieve en intensieve werkzaamheden blijven dan voor de mens. Zo zal dus ook op dit vlak een hybridevorm ontstaan, zoals dat ook bij de combinatie tussen thuiswerken en werken op kantoor is gebeurd. Dat er nog altijd veel werkzaamheden zijn die zullen worden overgenomen is, duidelijk. Dat de mens niet overbodig zal worden, wordt echter wel ook meer en meer zichtbaar. Het is dus zeker ook de moeite waard om te bekijken welk soort beroepen die zal gaan opleveren in de komende jaren.

Maatschappelijke ontwikkelingen en hun invloed

Een andere factor die de werkvloer flink zal veranderen in de komende jaren, is de maatschappij. Dit is al duidelijk te zien aan hoe de vergrijzing zijn invloed heeft. Mensen werken bijvoorbeeld veel langer door dan voorheen. Ook op andere gebieden zal de maatschappelijke ontwikkeling zijn invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan groen werken en vooral aan groene groei. Dit wordt zelfs naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste factor om mee te nemen als het gaat om het veranderen van werk. Hier liggen vooral ook veel kansen die op dit moment nog niet benut worden, zo stellen experts. Wie dus nu al vooruit wil, doet er goed aan om zich op deze vlakken te richten. Daar is veel voordeel uit te halen.

Flexibel op een nieuwe manier

Flexwerken was al langer een belangrijke factor op de arbeidsmarkt en de werkvloer. Daar gaat echter wel het nodige in veranderen, zo stellen specialisten. Niet in de laatste plaats omdat er wetgeving zal worden ontwikkeld en aangepast om flexwerkers op een andere manier te benaderen dan nu wordt gedaan. Dit was al nodig door de opkomst van de platformeconomie. Maar ook de pandemie heeft laten zien dat deze groep het soms best lastig kan hebben door de manier waarop de markt nu in elkaar zit. Flexibel werken blijft dus bestaan, maar de invulling ervan lijkt wel met zekerheid te gaan veranderen. Dat kan het dus juist ook interessant maken voor een hele nieuwe doelgroep aan arbeidskrachten. Ook deze ontwikkeling is interessant om te volgen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement