Connect with us

MKB & Industrie

Zo maak je een ondernemingsplan voor een webwinkel

Winkelen in een webshop is tegenwoordig heel normaal. Dit is in korte tijd namelijk de favoriete optie van heel veel mensen geworden. Het is bovendien zo dat steeds meer mensen ook voor de webshop als businessmodel kiezen. Het is leuk om daar zelf ook mee aan de slag te gaan. Dat betekent wel dat je enkele belangrijke stappen moet zetten. Eén van die stappen is het maken van een ondernemingsplan. Dit is zelfs verplicht. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je dit maakt. Hier krijg je alvast wat aanknopingspunten.

Begin met de marketingmix

Het is slim om te beginnen met de marketingmix. Dit is niet anders dan voor andere bedrijven. Je werkt weliswaar online, maar verder verandert er eigenlijk niet veel. Je moet bijvoorbeeld nog altijd aandacht hebben voor de 4 P’s. Dit zijn product, prijs, plaats en promotie. Product en prijs zijn over het algemeen wel bekend. Daarnaast is de plaats natuurlijk vooral je online plaats. Vooral waar het gaat om promotie is het goed om je te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is. Zo haal je er het maximale uit. Dit is natuurlijk wat je wilt als ondernemer.

Leer alles over verkoopkanalen

Als je aan de slag gaat met een webshop, dan denk je misschien dat de klanten vanzelf wel naar je toe komen. Zo werkt het echter niet. Het is heel anders dan bij een fysieke winkel. Je moet echt zorgen dat je onder de aandacht komt bij het grote publiek. Dat kan je op heel veel manieren doen. Er zijn online talloze wegen te bewandelen. Het is zaak om goed te leren wat deze verkoopkanalen zijn en hoe je deze kan benutten. Dit ga je dan allemaal gebruiken in het plan dat je maakt.

Niet alleen opbrengsten

Het is belangrijk om als ondernemer niet alleen maar naar de opbrengsten te kijken. Het is juist ook zaak om te kijken naar hoe het met de kosten zit. Vooral voor een webwinkel is dit belangrijk. Veel mensen maken de fout om te denken dat de kosten voor een webwinkel wel meevallen omdat je er niet zoveel fysieke ruimte en producten voor nodig hebt. In werkelijkheid zit dat natuurlijk anders. Er zijn namelijk juist weer hele andere kosten die bij het draaiende houden van een webshop komen kijken. Denk alleen al aan de andere vorm van promotie.

Hulp van specialisten

Het is belangrijk om niet alles zelf te willen doen. Dat is sowieso een belangrijke les die je als ondernemer moet leren. De wijze waarop dat voor het eerst tot uiting komt, is het moment waarop je je ondernemingsplan gaat maken. Je wilt er direct zeker van zijn dat dit goed en professioneel overkomt. In dat opzicht is het dan dus belangrijk dat je er iemand bij haalt die weet hoe dit moet. Op die manier maak je het een flink stuk gemakkelijker voor jezelf om een goed plan op te stellen. Dit maakt je kans van slagen ook een stuk groter.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement