Connect with us

Werk & Vacatures

Werken voor een bank: de voor- en nadelen

Heb je wel eens overwogen om voor een bank te werken, maar heb je de stap nog niet aangedurfd om te solliciteren op een vacature? Het is toch een wereldje op zich, de bankenwereld. Het is lastig om als buitenstaander een goed beeld te krijgen van deze werkomgeving, waardoor er al snel een afstand wordt gecreëerd tussen nieuw talent en de bankenwereld. Wil jij graag werken bij een bank? Bekijk hier de voor- en nadelen.

Voordelen

Werken bij een bank biedt verschillende voordelen. De afgelopen jaren is de financiële sector een enorme ontwikkeling doorgaan, waardoor je met de nieuwste processen en software aan de slag mag. Er liggen vele kansen en uitdagingen in het werken bij een bank. Door de vele kansen zijn er verschillende carrièremogelijkheden en kun je dus vaak doorgroeien binnen de organisatie. Tevens is het salaris in deze branche relatief hoog. Dit is natuurlijk geen vervelende bijkomstigheid en misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom een baan bij een bank nog altijd vrij populair is.
Naast de uitdagende omgeving en het leuke salaris biedt het werken bij een bank veel internationale kansen. Heb jij ambities om in het buitenland te werken? Dan kan deze droom zomaar werkelijkheid worden. De financiële sector heeft een groot internationaal netwerk, waarbij zakenreizen en misschien zelfs een buitenlandse functie geen uitzondering zijn. Een leuke bijkomstigheid van het grote internationale netwerk is de diversiteit van collega’s die je tegen gaat komen.
Last but not least zijn er de opleidingen die worden aangeboden. Banken zijn erg gericht op het ontwikkelen van hun eigen personeel, waardoor er legio aan mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen. Dit kan uiteraard gepaard gaan met een promotie in de toekomst.

Nadelen

Tot nu toe klinkt het allemaal erg positief. Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan het werken bij een bank. Het grootste nadeel is misschien wel de werkdruk. Iedereen moet targets halen, waardoor de werkdruk snel kan toenemen. Als je hier niet goed mee om kunt gaan, kan dit je privéleven aantasten door de lange dagen die je moet maken.
Een ander nadeel is het imago van de banken. Door de hoge bonussen en de oubollige uitstraling van de banken is het imago van de banken niet erg positief. Banken worden nog erg vaak geassocieerd met grijze pakken en stoffige kantoren. Niets is minder waar want de banken doen er alles aan om zo gunstig mogelijke werkplek te creëren voor de werknemers. Niet voor niets staan twee banken, de Rabobank en de ING, in de top 5 van de Intermediar Top 50 Favoriete Werkgevers 2017.

Advertisement