Connect with us

Werk & Vacatures

Onderaannemer

Wat is een onderaannemer?
Een onderaannemer is organisatie of een zelfstandige die in dienst van een aannemer een deel van de bouwwerkzaamheden uitvoert. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een aannemer een grote klus heeft en dit niet alleen aankan met zijn eigen personeel. Dan gaat hij op zoek naar zzp’ers of een bedrijf dat hem uit de brand kan helpen. Ook kan het voorkomen dat een aannemer voor een bepaalde opdracht niet de juiste expertise in huis heeft. Dan kan hij de deskundigheid inhuren van een organisatie of zelfstandige die wel over die specifieke kunde beschikt.
Een onderaannemer kan op vele vlakken in de bouw werkzaam zijn. Te denken valt aan voegwerk, glaszetten, tegelzetten, grond- en graafwerkzaamheden, metselen, beton storten en heien. Het voordeel hiervan is dat de onderaannemer veel kennis en kunde in huis heeft, omdat ze zich op een klein onderdeel van het bouwproces richten. Dit komt het niveau van het afgeleverde product uiteraard ten goede.
Het hoeft echter niet zo te zijn dat een onderaannemer binnen een dergelijk niche van de bouw zit. Het komt ook dikwijls voor dat een onderaannemer zelf een aannemer is, maar veelal kleiner dan de hoofdaannemer. De werkzaamheden op de bouwplaats worden dan verdeeld. De onderaannemer is op dat moment verantwoordelijk voor een deel van de werkzaamheden die worden verricht. Door deze gedeelde verantwoordelijkheid zit men dichter op het bouwproces en blijft de kwaliteit van het product gewaarborgd.
Wat doet een onderaannemer?
Er zijn verschillende redenen voor een aannemer om een onderaannemer in dienst te nemen het kan zijn dat de aannemer het werk anders niet tijdig af kan werken dan heeft hij de mogelijkheid om bepaalde delen van het werk uit te besteden aan een onderaannemer. Het kan ook zijn dat een hoofdaannemer een werk heeft aangenomen waarvan hij sommige delen liever door een onderaannemer laat doen omdat de meeste onderaannemers specialisatie bedrijven zijn bijvoorbeeld stukadoors schilders of tegelzetters. Een onderaannemer werkt niet echt in dienst van de hoofdaannemer maar ze hebben een overeenkomst waarbij de onderaannemer tegen een vaste prijs werkt op vraag van de hoofdaannemer. Er zijn voor de hoofdaannemer wel bepaalde voordelen aan verbonden als hij een onderaannemer inschakeld. De bedrijven kunnen flexibeler werken en het werk wordt gedaan door een gespecialiseerde werknemer. Als de onderaannemer bezig is met zijn deel van het werk kan de hoofdaannemer ook verder en zo is de job sneller klaar en dat is goed voor iedereen. Als de hoofdaannemer om een bepaalde reden de onderaannemer niet of niet tijdig betaald dan kan de onderaannemer zijn geld ook rechtstreeks aan de opdrachtgever vragen. Het is belangrijk dat er hoede afspraken gemaakt worden tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer zeker over de kostprijs en de duur van de werken zodat er later geen problemen kunnen komen.
 

Advertisement