Ontslag nemen of iemand ontslaan is natuurlijk nooit leuk. Onderzoek wijst uit dat het grootste deel van werknemers die ontslag nemen dit schriftelijk doen. Slecht een klein deel durft dit onder vier ogen te bespreken met de werkgever.
Hoewel wij zouden zeggen dat ontslag nemen tijdens een persoonlijk gesprek tussen werkgever en werknemer de meest beschaafde manier is, zijn veel mensen toch op zoek naar een andere manier. De ontslagbrief is daar een van de meest gebruikte opties voor. Maar hoe zit een ontslagbrief precies in elkaar? Het schrijven van een goede en nette ontslagbrief is geen eenvoudige taak. Er zijn dan ook tal van websites die u hier bij kunnen helpen. Als u van plan bent om ontslag te nemen en hiervoor een ontslag brief wilt schrijven, dan raden we u aan om eens een kijkje te nemen op de website ontslagbriefvoorbeeld.net. Hierop kunt u lezen hoe een ontslagbrief er uit ziet, en waar een ontslagbrief in ieder geval aan moet voldoen.
Als u uw ontslagbrief nog niets heeft gestuurd dan raden we u aan om toch eens na te denken over een persoonlijk gesprek met uw werkgever. Communicatie is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan, en persoonlijk, real-life communicatie al helemaal niet. Ontslag nemen is geen fijne taak. Maar toch staat het een stuk zelfverzekerder en netter als u dit gewoon tijdens een persoonlijk gesprek tussen u en uw werkgever doet.
Het grootste punt waar veel werknemers bij afhaken, is het maken van de afspraak. Want hoe kunt u er nou voor zorgen dat u zonder teveel informatie te geven over het doel van de afspraak, toch een afspraak kunt inplannen? U zou bijvoorbeeld eens kunnen proberen om langs het kantoor van uw werkgever te lopen en aan te kloppen om te vragen of hij een dezer dagen misschien tijd heeft om het een en ander met u te bespreken. Op deze manier laat je alle opties open en geeft u de werkgever de ruimte om het gesprek in te plannen.