Connect with us

Huis & Tuin

Klassieke of moderne dakkapel?

Gelukkig herstelt de Nederlandse economie langzaam van de crisis, maar toch heeft de huizenmarkt nog lang niet de standaard bereikt van voor de economische crisis. Veel Nederlandse huiseigenaren willen wel verhuizen, maar kunnen niet verhuizen, waardoor zij steeds vaker besluiten te gaan verbouwen. Zij vervangen bijvoorbeeld de kozijnen, laten zonnepanelen aanbrengen of verruimen de zolder met een dakkapel. We gaan het in dit artikel hebben over dakkapellen en dan in het bijzonder de verschillen tussen houten, kunststof en polyester dakkapellen.

Ik wil een klassieke dakkapel

Je kunt drie soorten dakkapellen laten plaatsen, namelijk de kunststof, polyester en houten dakkapel. De variant van hout wordt verreweg het minst vaak gekozen en dat is niet helemaal onlogisch. Het is vanzelfsprekend dat een houten dakkapel beschikt over een houten geraamte, doorgaans van vurenhout. Hieraan heeft een houten dakkapel haar naam echter niet te danken, de naam is namelijk afgeleid van de bekleding van de buitenkant en het kozijn. Een houten dakkapel heeft standaard een houten kozijn en beschikt over houten rabatdelen en/of houten panelen aan de buitenkant.
Vroeger werden de meeste dakkapellen bekleed met hout, niet zo gek, want je kon als consument nog niet kiezen voor kunststof. Houten dakkapellen kosten ongeveer hetzelfde als kunststof dakkapellen, alleen vergen zij meer onderhoud in de vorm van schilderwerk. Daarnaast isoleert de houten variant iets minder goed dan de kunststof tegenhanger.

Ik wil een kunststof dakkapel

Gelijk aan houten dakkapellen beschikken kunststof dakkapellen over een houten geraamte. Kunststof dakkapellen vergen echter minder onderhoud, want zij worden bekleed met kunststof materialen als Keralit en/of Trespa en beschikken over een kunststof kozijn. Deze kunststof materialen zorgen niet alleen voor minder onderhoud, maar ook voor een hogere isolatiewaarde en dus een lagere energierekening. Toch kosten dakkapellen van kunststof niet meer dan dakkapellen van hout. Onder consumenten is de kunststof dakkapel het populairst.

Ik wil een moderne dakkapel

Als consument kan ook worden gekozen voor een polyester dakkapel. Het kenmerk van een dakkapel van polyester is het kunststof/polyester geraamte, dat zorgt niet alleen voor een zeer hoge isolatiewaarde, maar ook voor een uitzonderlijk lange levensduur. Uiteraard worden polyester dakkapellen bekleed met kunststof materialen en beschikken zij over een kunststof kozijn. Tot de nadelen van polyester dakkapellen mag de prijs worden gerekend, want deze is 20 procent hoger dan van houten en kunststof dakkapellen. Daarnaast zijn er minder aanbieders van polyester dakkapellen.

Dakkapel kopen? De Ins en Outs op een rij.

Huis & Tuin

Welke Dakkapel kiezen?

Huis & Tuin

Wordt het een dakopbouw of prefab dakkapel?

Huis & Tuin

Advertisement