Connect with us

Huis & Tuin

Wordt het een dakopbouw of prefab dakkapel?

Een dakkapel kan het beste worden uitgelegd als een uitbouw in een bestaand dakvlak, ten behoeve extra ruimte te creëren. Je hebt verschillende soorten dakkapellen, zoals dakkapellen met platte daken, dakkapellen met schuine daken en natuurlijk nokverhogende dakkapellen. Niet iedere dakkapel wordt op dezelfde wijze geplaatst, in dit artikel worden de twee methoden van dakkapel plaatsen nader toegelicht.

Dakopbouw en prefab dakkapel

De meest bekende methode van dakkapel plaatsen is de prefab dakkapel, waarbij de dakkapel wordt geprefabriceerd in de fabriek van de dakkapel specialist en op een later tijdstip op het dak wordt geplaatst met een hijskraan. De tegenhanger van de prefab dakkapel is de dakopbouw of beter gezegd de traditionele dakkapel, waarbij de dakkapel ter plaatste stap voor stap wordt opgebouwd. Eigenlijk is dakopbouw niet helemaal de juiste benaming, want een dakopbouw is niet per definitie een dakkapel, maar kan ook een vierkant huisje dat op een platdak wordt geplaatst.

Overeenkomsten

Een prefab dakkapel en traditionele dakkapel hebben meerdere overeenkomsten. Bij beide methoden is de dakkapel binnen 1 dag geplaatst. Het eindresultaat van een prefab dakkapel en traditionele dakkapel is hetzelfde, tenminste als je kijkt naar het uiterlijk, de constructie van de dakkapel verschilt per methode. Zowel een platdak dakkapel, sleepdakkapel als nokverhogende dakkapel kan prefab en traditioneel worden geplaatst.

Verschillen

Toch is het aantal verschillen tussen een prefab dakkapel en traditionele dakkapel groter dan het aantal overeenkomsten.

  • Normaal gesproken zijn de kosten van een traditionele dakkapel 5% tot 10% lager dan van een prefab dakkapel.
  • Je kunt kiezen voor houten, kunststof en polyester prefab dakkapellen, maar niet voor een polyester traditionele dakkapel.
  • Een traditionele dakkapel vormt meer een geheel met de bestaande dakconstructie dan een prefab dakkapel.
  • Er zijn in Nederland meer dakkapel specialisten actief die prefab dakkapellen leveren, dan dakkapel specialisten die traditionele dakkapellen leveren.

Bekende dakkapel specialisten

De meest bekende leverancier van prefab dakkapellen is de Ruiter Dakkapellen, gevolgd door leveranciers als Combi Dakkapel, Kapdak en Hollandia Dakkapellen. Klaassen Dakkapellen is waarschijnlijk de bekendste leverancier van traditionele dakkapellen, op korte afstand gevolgd door BM Dakkapel uit Harderwijk.

Dakkapel kopen? De Ins en Outs op een rij.

Huis & Tuin

Klassieke of moderne dakkapel?

Huis & Tuin

Welke Dakkapel kiezen?

Huis & Tuin

Advertisement