Connect with us

Huis & Tuin

Soorten houtkachels

Zoals met ieder product, er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Met een houthaard is dit niks anders. In dit artikel zal de nadruk worden gelegd op de modellen die het meest worden aangeboden in Nederland en dat zijn de volgende drie; de houtkachels gemaakt van gietijzer, staal en houtkachels die voorzien zijn van speksteen.

Gietijzeren houtkachels
Deze houtkachels werden vroeger erg veel gebruikt om gehele huizen mee te verwarmen en zijn vaak dan ook nog te vinden in de wat oudere huizen of mensen die hun huis in een wat oudere sfeer hebben ingericht. Deze gietijzeren houtkachels geven zeer snel hun warmte af, zodra erin gestookt wordt, wordt er warmte afgegeven. Vroeger was dit zeer handig, want hierdoor was er snel warmte en werden er geen grondstoffen verspeeld.
Stalen houtkachels

Deze houtkachels zijn voor 100% gemaakt van staal en hebben als voordeel dat ze de warmte langer vasthouden dat de gietijzeren houtkachels. Hierdoor kunt u het hoog opstoken en nog een tijdje nagenieten van de warmte.

Binnen de collectie van de stalen collectie, zijn er twee verschillende soorten. Er zijn stalen houtkachels die enkelwandig zijn en modellen die dubbelwandig zijn. Het verschil zit hem erin dat de dubbelwandige modellen de koude lucht in de kamer aantrekt, tussen de twee platen verwarmt en vervolgens stijgt de warme lucht op. Een dubbelwandige houtkachel is meestal wat duurder in aanschaf, maar heeft wel een fijn voordeel.
Houtkachels met speksteen
De houtkachels met speksteen zijn vaak erg populair, maar zijn ook erg duur. De prijs voor een houtkachel met speksteenplaten kan tot wel €25000 oplopen. De speksteenplaten hebben een robuuste en moderne uitstraling, wat van de houtkachel vaak een uniek stuk in de ruimte maakt. Deze speksteenplaten zijn niet alleen erg mooi, maar hebben natuurlijk ook nog een functie. Deze platen van speksteen houden erg veel warmte vast en stoten de warmte geleidelijk af. Hierdoor kan er langer worden genoten van de warmte.

Houtkachel voor warmte en sfeer

Huis & Tuin

Advertisement