Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Zo voorkom je slaapproblemen

Zo voorkom je slaapproblemen

Er gaat niets boven een goede nachtrust. Wie wil er nou niet uitgerust wakker worden en fluitend opstaan? Toch blijkt bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 gewoon niet goed te slapen en dat kan zorgen voor humeurigheid en gezondheidsklachten. Experts en wetenschappers buigen zich over dit veel voorkomende probleem. Veel van de slaapproblemen hebben een oorzaak in de moderne levensstijl: veel cafeïne, stress en overmatig gebruik van computers, smartphones en andere apparaten die blauw licht uitstralen. Dat kan anders. Daarom vier tips om beter te slapen.

Overdag bewegen en veel water drinken

Sporten is gezond, maar als je slaapproblemen hebt, kun je ’s avonds beter niet intensief bewegen. Van sporten maak je adrenaline aan en krijg je veel energie. Het is juist de bedoeling dat je lichaam ’s avonds ontspant en melatonine gaat aanmaken, waardoor je slaperig wordt. Daarom kun je het beste in de morgen of overdag sporten. Op die manier raak je je energie nog kwijt. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken. Daardoor raak je afvalstoffen kwijt en het is goed voor je spijsvertering.

Geen alcohol en minder koffie

Koffie is de favoriete drank van werkend Nederland. Dit heerlijke drankje zit bomvol met de opwekkende stof cafeïne. Goed als je een dipje hebt en nog uren door moet, maar niet zo handig als je goed wil slapen. Daarom adviseren dokters en wetenschappers om na drie uur ’s middags geen koffie meer te drinken, of in ieder geval ’s avonds niet meer. Het duurt namelijk een paar uur voordat je lichaam cafeïne heeft afgebroken. Alcohol kun je ook beter laten staan. Het lichaam moet veel inspanningen verrichten om de alcohol af te breken en je slaapt er juist onrustiger door.

Zet je smartphone en computer uit

Nederland is smartphone- en computerverslaafd. Juist dit blauwe licht is slecht voor de slaap. Het zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt en dit stofje heb je juist nodig om slaperig te worden. Zet daarom alle apparaten met blauw licht minimaal een uur voor het slapen gaan uit. Je kunt beter ontspannen door een boek te lezen of in bad te gaan. Daarnaast is het belangrijk om in een donkere en goed geventileerde slaapkamer te slapen, zodat je lichaam echt in de rustmodus komt.

Een regelmatig slaapritme

Het klinkt heel erg saai, maar bij echt slaapproblemen is het juist belangrijk om een regelmatig slaapritme te ontwikkelen. Dat betekent elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed en opstaan. Hoewel het verleidelijk is om in het weekend later naar bed te gaan en uit te slapen, wordt dit afgeraden door expert. Probeer ook in het weekend het doordeweekse ritme aan te houden. Als je echt langdurige slaapproblemen hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Die kan je doorverwijzen naar klinieken waar ze je slaappatroon in kaart brengen.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe onderhoud ik mijn hoofdkussen het beste?

Gezondheid & Welzijn

Advertisement