De inwoners van Nederland behoort tot de volkeren op aarde die het meeste koffie drinken. Per dag wordt er tot wel 6,5 miljoen liter koffie genuttigd, wat neerkomt op ongeveer 430 miljoen kopjes. Er zijn maar weinig Nederlanders die helemaal geen koffie drinken. Net als de meeste lekkernijen en luxeproducten kent ook koffie enkele voor- en nadelen. Volgens het Voedingscentrum behoort koffie zonder suiker zelfs tot de Schijf van Vijf. Kookkoffie, koffie gezet met een cafetiere en koffie gemaakt met cups behoren echter niet tot de Schijf, door de grote hoeveelheid cafestol.
Het stimulerende effect van koffie
De meeste mensen kennen koffie als het drankje met de stimulerende werking. Het wordt vaak genuttigd als een drankje voor in de ochtend, om snel wakker te worden en klaar voor de dag te zijn. De stof in koffie die hiervoor zorgt is cafeïne. Bij een kleine hoeveelheid heeft cafeïne een positief effect op de concentratie en het vermogen tot presteren. Hoeveel cafeïne koffie bevat hangt af van de sterkte, de soort bonen die gebruikt zijn en natuurlijk de grootte van de kop waarin de koffie genuttigd wordt.
Koffie werkt hydraterend
Het drinken van een kop koffie kan mee worden gerekend in de dagelijkse hydratatie. Het is voor de mens belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, om uitdroging te voorkomen en om de organen goed te kunnen laten functioneren. Voor volwassenen luidt het advies: drink dagelijks 2 liter water. Door velen wordt aangenomen dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend zouden werken. Dit is niet het geval. Wel zorgt de cafeïne in koffie ervoor dat vocht het lichaam sneller verlaat. Cafeïne stimuleert namelijk de werking van de nieren. Je kunt dus gerust drie tot vier koppen koffie per dag drinken.
Enkele mogelijk schadelijke stoffen in koffie
Naast bovenstaande positieve effecten van koffie, kent het drankje helaas ook enkele nadelen. Zo zou koffie enkele stoffen bevatten die in hoge mate schadelijk zouden zijn voor het menselijk lichaam. Bij het roosteren van de koffiebonen kan acrylamide ontstaan: een kankerverwekkende stof. Maar ook cafeïne vrije koffie kent een schadelijke stof, namelijk een oplosmiddel om vóór het branden van de bonen de cafeïne eruit te halen. Deze stoffen zijn echter alleen schadelijk wanneer het in grote hoeveelheden genuttigd wordt. Dit geldt dus niet wanneer je je houdt aan drie tot vier kopjes per dag.
Cafeïne tijdens de zwangerschap
Het drinken van koffie tijdens de zwangerschap kan mogelijk leiden tot enkele afwijkingen bij het ongeboren kind. Hoe meer cafeïne je nuttigt, hoe groter de kans wordt om een miskraam te krijgen, of dat je baby geboren wordt met een te laag gewicht. Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan om maximaal één kopje koffie of ander cafeïnehoudend product te drinken. Ook wanneer je baby eenmaal geboren is, en je nog borstvoeding geeft, wordt het drinken van koffie eigenlijk helemaal afgeraden. Via de borstvoeding kan je baby namelijk cafeïne binnenkrijgen, waardoor het onrustig kan worden.