Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Geen alcohol in januari

Geen alcohol in januari

Het is over komen waaien uit Groot-Brittannië, waar ze wel van een drankje houden: Dry January. Het is een uitdaging waarbij mensen die dagelijks alcohol drinken de drank voor een maand of zelfs veertig dagen laten staan. Vorig jaar deden bijna 25.000 mensen mee met het soortgelijke Nederlandse initiatief IkPas; een verdubbeling vergeleken met het jaar daarvoor. Het is een manier om erachter te komen hoe het leven bevalt zonder alcohol en welke invloed regelmatig drinken heeft op je dagelijkse leven. Wat zijn de voordelen van een maand zonder drank? Een kort overzicht.

Alcoholvrije maand

Een alcoholvrije maand geeft mensen inzicht in hun alcoholgebruik. Door de drank te laten staan, komen ze er pas achter hoe vaak en wanneer ze een glas nuttigen en kunnen ze zich gaan afvragen of dat echt nodig is. Met andere woorden: ze worden zich bewuster van hun gedrag en dat kan nuttig zijn om na de alcoholvrije maand eens wat vaker de drank te laten staan of zelfs drastisch minder te drinken. Er zijn ook mensen die besluiten om er nog een maand aan vast te plakken of zelfs helemaal te stoppen met drinken na deze maand.

Herstel van je lever

Alcohol is een giftige stof die in de lever wordt omgezet in een andere stof genaamd ethanol. Dat zorgt voor het roesje, een mooi woord voor het dronken gevoel, maar ook voor de kater die je gratis cadeau krijgt bij te veel drank. Vooral bij mensen die veel drinken, komen er littekens op de lever. In het ergste geval, bij veel alcoholgebruik, kan de lever kleiner worden en dus minder goed werken. Gelukkig is het lichaam veerkrachtig. In de maand dat je niet drinkt, kan de lever zich herstellen.

Beter slapen en fitter

Als je alcohol drinkt, komt er dopamine vrij, een stofje in de hersenen waardoor je lekkerder, socialer en ongeremder voelt. Het nadeel is dat bij te veel alcohol je juist slomer wordt en slaperiger. Daarnaast vertraagt drank je reactievermogen en dat kan voor ongelukken zorgen. Geen alcohol drinken betekent dat je over de gehele linie mentaal en fysiek fitter bent: het is dus goed voor je gezondheid. Daarnaast is het goed voor je slaapritme: je slaapt beter en dieper en rust dus echt uit in vergelijking met wanneer je een drankje op hebt. Ook vallen mensen af en wordt hun huid mooier.

Bewuster van alcoholgebruik

Voor veel mensen is drank een gewoonte geworden of een ritueel. Ze vinden het misschien soms niet eens lekker. Mensen die drank een maand lang laten staan, krijgen inzicht in hun patroon van alcoholgebruik. Ze ontdekken wanneer ze drinken, hoe veel, waarom, met wie en of alcoholgebruik op bepaalde momenten eigenlijk wel nodig is. Hierdoor worden ze zich dus bewust van hun gedrag en kunnen ze bewust een keuze maken om na de ‘droge januari’ minder alcohol te drinken. Het kan dus een maand zijn waarin je belangrijke inzichten krijgt die misschien wel je leven veranderen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement