Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Inbrengen en uitnemen van contactlenzen

Hoe breng ik in mijn contactlenzen in? Zes eenvoudige stappen:

1, Zorg voor goede hygiëne. Was uw handen grondig en droog ze af met een handdoek of handdroger. Papieren handdoekjes zijn niet geschikt omdat deze stukjes papier achterlaten. Gebruik nooit make-up voor het inbrengen van de contactlenzen!
2, Haal de lenzen uit de verpakking. Voordat u de verpakking van de lens opendoet schud er voorzichtig mee, het kan gebeuren dat de lens aan de binnenkant van de verpakking vastzit. Neem de contactlenzen voorzichtig uit de houder of verpakking, gebruik hiervoor enkel uw vingertoppen om schade aan de lens te voorkomen. Nadat u de lens uit de houder/verpakking heeft gehaald, droog uw wijsvinger zodat de lens niet blijft plakken.
3, Ga na of de lens niet binnenstebuiten gedraaid is. Sommige lenzen hebben een voor-achterzijde indicator om dit na te gaan. Indien uw lenzen dit niet hebben kunt u de zijkant van de lens gebruiken als referentie. Bij een duidelijke buitenwaartse bocht zijn ze binnenstebuiten gedraaid. De rand van de lens moet steeds perfect opwaarts zijn. Als u niet zeker bent, draai de lens dan eens binnenstebuiten en kies voor de meest opwaarts gekeerde kant.
4, Zorg voor een goede houding. Zet uw ellebogen op tafel om te zorgen dat uw handen niet bibberen en plaats uzelf vervolgens zo dicht mogelijk voor de spiegel. Start met uw rechteroog. Trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden met uw rechter middelvinger. Trek vervolgens het bovenste ooglid met de wijsvinger van uw andere hand naar boven.
5, Breng de lenzen in. Blijf in de spiegel kijken tijdens het inbrengen van de lens. Breng de lens voorzichtig in, kijk naar boven en beneden, laat uw oogleden los en probeer te knipperen. Als er een vuiltje op uw oog terechtkomt bij het inbrengen van de lens, beweeg de lens dan beneden naar het wit van uw ogen. Uw oog zal beginnen te tranen en het vuiltje wegspoelen. Een andere mogelijkheid is om de lenzen uit te nemen, reinigen met lenzenvloeistof en de stappen vervolgens te herhalen. Als de lens hierna nog steeds oncomfortabel aanvoelt vervang deze dan met een nieuwe lens.
6, Herhaal de stappen voor uw linkeroog. U kan de linker lens op exact dezelfde wijze inbrengen, dit wil zeggen met uw rechterhand. Een andere methode is om de lens in te brengen met uw linker wijsvinger en uw bovenste ooglid naar boven te trekken met uw rechter index vinger. U kiest de methode die het meest comfortabel aanvoelt.

Heb ik contactlenzen correct ingebracht?

  • De lens is correct ingebracht als ze niet krast op uw oog, uw zicht helder is en u nauwelijks beseft dat u ze draagt.
  • Tijdens het kijken van tv of op een computerscherm stopt u soms met knipperen wat resulteert in droge ogen. Probeer dit te vermijden door het gebruik van oogdruppels. Een of twee keer per dag druppelen volstaat doorgaans.

Het uitnemen van contactlenzen

  • Was uw handen grondig en droog ze af met een handdoek of handdroger. Plaats uzelf voor een spiegel.
  • Beweeg uw onderste ooglid naar beneden met uw wijsvinger en beweeg de lens naar het wit van uw oog, zo heeft u een betere grip op de lens.
  • Knijp de lens lichtjes tussen uw wijsvinger en duim en neem de lens voorzichtig uit. Als de handeling correct uitgevoerd wordt, blijft de lens tussen uw twee vingers en kunt u ze eenvoudig uitnemen.
  • Reinig de uitgenomen lens in de palm van uw hand en bewaar de lenzen vervolgens in een houder gevuld met oplossing voor contactlenzen. Plaats de lens in de houder volgens de gebruiksinstructies van de producent.

 

Zachte lenzen voor iedereen

Gezondheid & Welzijn

Advertisement