Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Stoppen met roken

Van alle verslavingen die er bestaan is roken misschien wel de meest sociaal geaccepteerde en de moeilijkste om te verslaan. Met de invoering van het rookverbod op werkplekken en in de horeca hebben al vele rokers besloten de peuken voorgoed in de prullenbak te gooien en niet meer om te kijken. We hebben allemaal voorbeelden in onze omgeving van mensen die succesvol de afhankelijk van tabak de rug hebben toegekeerd: “Ik ben zo blij dat het niet meer hoeft, dat roken, het was zo bepalend voor mijn dag, werk en routine.”
Sommigen zijn van de een op de andere dag ‘cold turkey’ gestopt, anderen hadden cursussen, boeken, pleisters, kauwgom of andere hulpmiddelen nodig. Er zijn legio middelen en zelfs medicijnen op de markt die het stoppen met roken eenvoudiger kunnen maken, maar je zult het uiteindelijk toch echt zelf moeten doen. Met een flink portie discipline en een behoorlijk stappenplan kom je een heel eind. Het is maar weinig mensen gegund om zonder degelijke voorbereiding de verslaving van tabak het hoofd te bieden.
Wil jij ook stoppen met roken? Heb je al een plan? Heb je bijvoorbeeld je directe omgeving al op de hoogte gebracht? Zij zullen je kunnen helpen en steunen op de momenten dat je het moeilijk hebt. Neem in een eventueel stappenplan ook momenten van beloning op voor jezelf; als het je lukt een dag van de sigaretten af te blijven dan gun je jezelf bijvoorbeeld een klein kadootje of iets lekkers. Je kunt ook sparen voor een grote aanschaf die je al lang wilt doen. Stop iedere dag het geld dat je niet aan sigaretten hebt uitgegeven in een potje en zie hoe snel je kapitale wens in vervulling kan gaan!
 

Advertisement