Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Feiten en fabels over groene thee

Groene thee is sinds enkele jaren razend populair in Nederland. Het hoort bij de typisch Japanse cultuur, maar is oorspronkelijk Chinees. Sinds we in het westen weten met welke gezondheidsvoordelen  deze drank komt, zijn we er massaal aan begonnen. Van groene thee weten we dat deze vol zit met antioxidanten, vitamines en mineralen. Zo helpt groene thee het risico op verschillende ziektes terug te dringen. Ook kan het helpen bij het afvallen. Wij zetten een aantal voordelen én de fabels voor je op een rijtje.

Het verschil tussen groene en zwarte thee

Voor we wat meer over groene thee vertellen, ben je misschien eerst benieuwd naar het verschil tussen deze en de zwarte variant, die overigens van precies dezelfde plant worden gemaakt. Het verschil is dan ook geheel te verklaren door de manier waarop de blaadjes worden behandeld na het plukken ervan. Groene thee wordt na het plukken direct gedroogd en gestoomd, waardoor het chemische proces van oxidatie niet optreedt. Bij zwarte thee gebeurt dit wel.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van groene thee

De moderne wetenschap heeft inmiddels bewezen dat groene thee helpt bij het op peil houden van je stofwisseling. Ook versterkt het je weerstand en zorgen de antioxidanten die het bevat voor bescherming tegen diverse ziektes zoals kanker, hart- en vaataandoeningen en Alzheimer. Daarnaast verkleint groene thee de effecten van het slechte (LDL) cholesterol en vergroot het tegelijkertijd de effecten van het goede (HDL) cholesterol.

Hoe groene thee helpt bij het afvallen

Wat groene thee voor veel mensen ook zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat dit drankje je ook kan helpen bij het afvallen. Dit doet het omdat het, zoals we hierboven al even noemden, je stofwisseling versnelt. Een snellere stofwisseling heeft als gevolg dat er meer energie wordt verbrand en je dus afvalt. Wat ook bijdraagt aan het afvallen is het feit dat groene thee ook de afvalstoffen in je lichaam helpt afvoeren. Dubbele winst dus!

Een verbeterde concentratie dankzij theïne

Van koffie weten we allemaal wel dat de cafeïne die het bevat de concentratie aanzienlijk goeddoet. Dat je met groene thee hetzelfde effect kunt bereiken, weten minder mensen. Naast cafeïne bevat dit drankje namelijk ook theïne. Deze stof zorgt ervoor dat de cafeïne niet in één keer, maar beetje voor beetje wordt vrijgelaten. Drink je groene thee, dan verbetert dit dus je concentratie én zul je geen last hebben van die vervelende after-coffee dip.

Kanttekeningen bij het drinken van groene thee

Groene thee komt met tal van gezondheidsvoordelen, maar een absoluut wondermiddel mogen we het niet noemen. Het beste is dan ook om het met mate te drinken, zeker wanneer je gevoelig bent voor cafeïne of gevoelige darmen hebt. In grotere hoeveelheden kan groene thee namelijk behoorlijk laxerend werken. Krijg je dergelijke klachten, dan moet je ook direct stoppen met het drinken ervan. Onthoud ook dat groene thee een verkoelend effect heeft en daardoor in de wintermaanden niet altijd een even verstandige keuze is.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement