Connect with us

Wonen

Waar let je op bij de aankoop van een tapijt?

hond op tapijt

Een tapijt is een bepalend element in een ruimte. Een mooi tapijt zorgt immers voor een specifieke sfeer en warmte in huis. Als je op zoek bent naar een geschikt tapijt zal je in eerste instantie afgaan op je smaak maar er zijn meerdere aspecten waar je op moet letten bij de aankoop van een tapijt. Wij zetten deze factoren voor je op een rijtje.

Dit zijn jouw keuzemogelijkheden als je een tapijt gaat kopen

Als je een tapijt gaat kopen, zijn de afmeting en de vorm van het vloerkleed uiteraard bepalende factoren. Je hebt hierin diverse keuzemogelijkheden. Je kunt kiezen voor vierkante-, rechthoekige-, ronde- en ovale tapijten. Daarnaast kun je kiezen voor een vloerkleed met een afwijkende vorm. Een andere keuze die je kunt maken is de overweging tussen vloerkleden met een zichtbare- of juist weggewerkte rand.

Een andere keuze die je vrij snel moet maken is de keuze tussen een hoogpolig- of laagpolig tapijt. Het verschil tussen deze opties kun je duidelijk zien én voelen. Een hoogpolig tapijt is gemaakt van een langere lus. Hierdoor is dit tapijt dikker en zachter. Binnen het aanbod van hoogpolige tapijten heb je diverse keuzemogelijkheden. Door een vaste pool structuur blijven de lussen goed rechtop staan wat het tapijt een luxe uitstraling geeft. Bij een losse structuur is dit iets minder het geval. De lussen zullen hierbij iets meer geplet worden en blijven liggen.

Als je kiest voor een laagpolig tapijt, kies je voor een vloerkleed met een kleinere lus. Dit geeft een laagpolig tapijt een strakkere uitstraling. Daarnaast hebben laagpolige tapijten als grote voordeel dat deze vloerkleden beter schoon te houden zijn en dat deze tapijten verkrijgbaar zijn met een grotere kleurvariatie. Daarom zijn kinderkleden ook vrijwel altijd laagpolig.

Van welk materiaal wordt een tapijt gemaakt?

Tapijten worden gemaakt van verschillende materialen. Je hebt hierbij de keuze uit natuurlijke materialen en synthetische materialen. katoen is bijvoorbeeld een sterk natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het vervaardigen van laagpolige tapijten. Daarnaast heeft katoen een mooie stijlvolle uitstraling. Als je keuze hierop valt, is het wel goed om te realiseren dat katoen erg gevoelig is voor vlekken en verkleuring.

Voordelen wollen tapijten

Een andere keuze die je kunt maken, is een wollen kleed. Wol is een materiaal dat zeer vuilafstotend is. Daarom wordt dit materiaal veelvuldig gebruikt voor hoogpolige tapijten. Andere karakteristieke eigenschappen van wol sluiten hierop uitstekend aan. Wol heeft immers een isolerende werking (door de stilstaande lucht tussen de polen), werkt geluiddempend en draagt bij aan een goede akoestiek. Het nadeel van wol is dat het snel gaat pluizen.

Vloerkleden van synthetische materialen

Vloerkleden van synthetische materialen zijn tegenwoordig nauwelijks meer van de natuurlijke materialen te onderscheiden. Deze tapijten zijn even zacht als natuurlijke vloerkleden, zijn makkelijker schoon te houden en zijn niet gevoelig voor het verkleuren.

Wat kost een mooi tapijt?

De prijsstelling van een tapijt is onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan deze gemaakt wordt, de afmeting én waar je het tapijt aanschaft. Je kunt voor een vloerkleed naar een dure meubelspeciaalzaak maar je kunt ook een andere keuze maken. Een goedkoop tapijt van goede kwaliteit is verkrijgbaar bij Kwantum. Deze zaak heeft volop keuzemogelijkheden in tapijten. De kans is groot dat je hier een tapijt vindt dat aansluit op jouw smaak en wensen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement