Connect with us

Wonen

De beste wijze om afval te scheiden

Het is belangrijk om het milieu en het klimaat te sparen. Dan moet je daar dus ook wel je steentje aan bijdragen. Dat doe je bijvoorbeeld door beter om te gaan met je afval. Je kan dit bijvoorbeeld op een goede manier scheiden. Daarmee kan je dan zorgen dat het recyclen wat gemakkelijker wordt. Dat kan dan weer helpen om bijvoorbeeld grondstoffen te sparen. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar kan wel veel betekenen. Daarom bespreken we hier hoe je het beste afval kan scheiden. Dit maakt een groot verschil.

Wat kan je thuis scheiden?

Het is over het algemeen zo dat elke gemeente van Nederland meerdere afvalcontainers aan huishoudens aanbiedt. Daarin kan je dan het nodige scheiden. Wat er wordt aangeboden kan wel per gemeente verschillen. Restafval, plastic, papier en GFT zijn vrij gebruikelijk. Soms krijg je ze niet allemaal. Het is in sommige wijken ook zo dat er ondergrondse containers zijn waarin je alles gescheiden kan weggooien. Daar zit dan vaak ook nog eens een glasbak bij. Dit zijn dus stuk voor stuk afvalstromen die je apart kan aanleveren. Dit is alvast een groot voordeel.

De extra mogelijkheden

Wanneer je bereid bent om net wat meer moeite te doen, dan kan je nog meer scheiden in huis. Zo kan je bijvoorbeeld oude kleding in een textielbak in de buurt stoppen. Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld batterijen en medicijnen apart in te leveren. Als je geen glasbak in de buurt hebt, dan kan je oud glas misschien weggooien bij de supermarkt waar je boodschappen doet. Daar is vaak wel een glasbak te vinden. Zo kan je dus thuis alleen maar nog meer afvalstromen van elkaar scheiden. Dit levert ook heel veel op.

De beste aanpak

Het is dus goed mogelijk om veel te scheiden. Je wilt echter niet heel je woning vol zetten met aparte prullenbakken voor elke afvalstroom. Daarom is het slim om een afvalbak te kopen met meerdere compartimenten. Denk bijvoorbeeld aan het 3-in-1 model. Zo kan je de stromen bij de vuilbak scheiden, maar heb je toch niet meer dan één bak nodig. Het is vooral voor restafval, gft en plastic gemakkelijk om het zo te scheiden. Je hebt dan eigenlijk alleen nog aparte bakken nodig voor glas en papier. Dit kan misschien in je schuur? Zo maak je het ook gemakkelijk voor jezelf.

Op de juiste plek zetten

Als het gaat om gemakkelijk afval scheiden, dan is het ook belangrijk om dit op de plek te doen waar het afval ontstaat. Wanneer je dus slim bent, dan zet je de bakken in de keuken. Zo kan je alles direct weggooien. Natuurlijk heb je weleens een stukje plastic of een papiertje van iets wat je op de bank in de woonkamer openmaakt. Over het algemeen wordt afval echter in de keuken geproduceerd. Door daar de verschillende bakken of compartimenten te hebben, is het veel gemakkelijker om te zorgen dat je alles goed en gerecycled. Dit maakt het wel zo gemakkelijk.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement