Connect with us

Wonen

Verduurzaam jouw woning met deze tips!

iot

Steeds meer mensen in Nederland nemen energiebesparende maatregelen. Zo worden daken vaker volgegooid met zonnepanelen. Hierdoor wekt een huishouden zelf energie op. Voor de verwarming van water wordt er daarnaast vaak voor een zonneboiler gekozen. Ook zien we steeds vaker een warmtepomp om een huis mee te verwarmen. Door dergelijke maatregelen bespaar je flink op jouw energierekening. Probleem is echter dat het aanschaffen van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp niet bepaald goedkoop is. Heb je momenteel niet de financiële middelen om dergelijke maatregelen te nemen? Dan betekent dit niet dat je jouw woning helemaal niet kunt verduurzamen. Om jou een handje te helpen zetten we hieronder een aantal simpele tips op een rijtje.

1. Ga zuinig om met elektriciteit

Nederlandse huishoudens verbruiken op jaarbasis ontzettend veel energie. Niet gek natuurlijk, want er zijn de laatste jaren steeds meer elektrische apparaten bijgekomen. Toch gaat de gemiddelde Nederlander niet bepaald zuinig om met energie. Zo staan apparaten bijvoorbeeld vaak onnodig stand-by. De televisie is hier een goed voorbeeld van. Indien er niemand naar kijkt, staat dit apparaat uit. Het lampje van de tv blijft echter wel branden en dat zorgt ervoor dat er alsnog stroom verbruikt wordt. Door de stekker van de televisie uit het stopcontact te halen wordt er niet langer stroom verbruikt.

2. Verwarm niet onnodig veel water

Maak je voor het verwarmen van jouw woning en water gebruik van een centrale verwarming? Dan wordt er energie verbrand. Ook op dit gebied kun je betrekkelijk eenvoudig een steentje bijdragen aan het milieu. Hoe? Bijvoorbeeld door radiatoren in ruimtes waar je niet of nauwelijks verblijft volledig af te sluiten. Het water in deze radiatoren wordt zodoende niet verwarmd en dat scheelt weer energie. Dit geldt natuurlijk ook voor een douchebeurt. Hoe langer je doucht, des te langer jouw cv-ketel aan het werk is. Probeer daarom eens iets minder lang en warm te douchen. Er wordt zodoende minder energie verbruikt en dat is een stuk beter voor het milieu!

3. Kies voor duurzame verlichting

In menig woning in Nederland zien we nog gloei-, spaar- of hallogeenlampen terug in armaturen. Deze lampen geven weliswaar genoeg licht af, maar ze zijn niet bepaald goed voor het milieu. Waarom niet? Omdat dergelijke lampen behoorlijk veel stroom verbruiken. Je dringt jouw stroomverbruik aanzienlijk terug door dergelijke verlichting te vervangen door ledverlichting. Deze verlichting is flink duurder in de aanschaf, maar verbruikt ook aanzienlijk minder energie. Op de lange termijn ben je met ledverlichting dus wel degelijk goedkoper uit. En daarnaast is het natuurlijk goed voor het milieu.

4. Kijk naar de isolatie van jouw woning

Woon je in een betrekkelijk oude woning? Dan is de kans aanwezig dat de isolatie niet optimaal is. Bij een slecht geïsoleerde woning gaat de warmte een stuk sneller verloren. Hierdoor verspil je dus onnodig energie. Wil je jouw energieverbruik verminderen? Kijk dan eens naar de isolatie van jouw woning. Richt je hierbij met name tot het dak. Warmte stijgt immers op en gaat vaak via het dak verloren. Is jouw dak niet of nauwelijks geïsoleerd? Overweeg dan om (extra) isolatie aan te brengen. Dit is een investering, maar op de lange termijn heb je hier zeker weten profijt van!

5. Maak jouw woning slim

Regelmatig komt het voor dat verlichting blijft branden wanneer er niemand thuis is. Dit is natuurlijk zonde van de energie. Overkomt jou dit ook geregeld? Overweeg dan om jouw woning slim te maken. Dit kun je onder meer doen met slimme verlichting. Deze verlichting kun je bedienen met jouw smartphone. Het voordeel hiervan is dat je lampen op afstand uit kunt schakelen. Op deze manier blijft verlichting dus nooit onnodig branden. Je kunt de lampen immers op afstand bedienen, waardoor je ze zelfs uitschakelt wanneer je niet thuis bent. Daarbij komt dat je niet telkens meer naar de schakelaar hoeft te lopen wanneer je thuis op de bank zit. Je kunt jouw lampen immers ook bedienen met je smartphone.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

domotica domotica

Je woongemak vergroten met domotica

Huis & Tuin

Een minimalistische inrichting: zo doe je dat!

Wonen

Drie manieren waarop jij duurzaam kunt leven

Actueel

Advertisement