Connect with us

Actueel

Drie manieren waarop jij duurzaam kunt leven

Duurzaamheid komt wekelijks in het nieuws voorbij en is dan ook een hot item. Steeds meer mensen willen iets doen, maar ervaren het als zo’n groot probleem dat dit nergens in resulteert. Wat kun je ook doen tegen iets groots als de opwarming van de aarde? Genoeg, zo blijkt! Kleine stappen in en om huis maken op individueel niveau een verschil, vooral wanneer steeds meer mensen zich bij dit soort initiatieven aansluiten. Met deze tips zet jij een duurzame stap in de goede richting.

Weet wat je eet: minder vlees voor een beter milieu

Wat we eten is van groot belang voor onze omgeving, direct en ver weg. Met de groeiende wereldbevolking is er steeds meer nodig, maar zijn er wel bepaalde veranderingen die moeten plaatsvinden. Zo is het eten van vlees daar één van. Misschien ben je gewend dagelijks meerdere keren vlees(waren) te eten, omdat je het én lekker vindt én je dit al van jongs af aan doet. Voor het produceren van voldoende vlees zijn water en grondstoffen nodig, in grote hoeveelheden. Dit heeft een nadelig effect op de wereld. Hoe draag je hier een steentje aan bij? Door één of meerdere dagen in de week te minderen met vlees maak je al verschil.

Ecologische schoonmaakmiddelen als duurzaam alternatief

Nederland is een schoon land en dit is ook te zien in huis: we hebben veel schoonmaakproducten in de kast staan. Van diverse soorten afwasmiddel, allesreiniger en wasmiddel tot wat we gebruiken bij het schoonmaken van badkamer en toilet. Vaak zitten hier echter veel chemische stoffen in, die een nadelig effect hebben als ze in het water terechtkomen. Zo kunnen wijzelf, leefgebieden en dieren hier gevolgen van ondervinden. Tegenwoordig zijn ecologische alternatieven van vrijwel alle soorten schoonmaakmiddelen te vinden. Deze bevatten geen chemische stoffen en zijn daarmee goed voor jezelf én het milieu.

Het effect van kleding op het milieu

Als rijk land kopen we veel. We kunnen het en zijn het gewend. Zijn we op iets uitgekeken? We bestellen gewoon iets nieuws en gooien het oude weg, vaak zonder dat het kapot is. Dit geldt niet alleen voor meubels of apparatuur, maar vooral voor kleding. Onze kleren hebben een groot effect op de wereld: niet alleen worden ze vaak in derdewereldlanden gemaakt door mensen die er een hongerloon voor krijgen. Ook komen waterrijke gebieden droog te liggen door de hoeveelheid katoen die nodig is of worden rivieren, die mensen van schoon drinkwater moeten voorzien, vervuild door de chemische stoffen.

Hoe verduurzaam jij je kledingkast?

Onze kleding lijkt onschuldig, maar is dit allesbehalve. Ook op dit gebied zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Koop bijvoorbeeld niets nieuws als je het niet nodig hebt. Vervang iets wanneer het kapot gaat en niet eerder. Daarnaast is tweedehandskleding een mooie, duurzame optie. Deze kledingstukken zijn immers al gemaakt en hebben daardoor geen invloed (meer) op de natuur. Daarnaast zijn er steeds meer duurzame modemerken, die op een verstandige manier met mens en milieu omgaan. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen? In dit artikel lees je tips voor verduurzaming in en rondom huis.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iot iot

Verduurzaam jouw woning met deze tips!

Wonen

Advertisement