Connect with us

Winkelen

Waar je op moet letten bij winkelen op online marktplaatsen

Het is tegenwoordig zeer gemakkelijk: online tweedehands spullen kopen van particulieren. Er bestaan verschillende websites waar je apparatuur, boeken, meubels en zelfs huisdieren kunt overkopen van een ander persoon. Neem bijvoorbeeld het welbekende Marktplaats, maar ook op Facebook of eBay kun je makkelijk tweedehands spullen kopen. Mocht je een product op het oog hebben, voor een mooie prijs, ga er dan niet direct mee akkoord. Er zijn manieren om erachter te kunnen komen of de verkoper wel zo betrouwbaar is en hoe je een veilige overdracht van het product kunt regelen.

Koop niks wat te mooi lijkt om waar te zijn

Het spreekwoord zegt het zelf eigenlijk al: het is te mooi om waar te zijn. Wanneer jij je erover verbaast dat een product voor een zeer lage prijs te koop wordt aangeboden, is er vaak sprake van gestolen waar, fraude of oplichting. Reageer niet op zulke advertenties, want de kans is groot dat jij het volgende slachtoffer van de verkoper zult worden. Via de online marktplaatsen kun je vaak een melding maken van verdachte verkopers.

Bekijk de ervaringen van andere kopers met de verkoper

Een goede manier om te zien of een verkoper op een online marktplaats te vertrouwen is, is door de ervaringen van andere kopers te lezen. Dit is eigenlijk hetzelfde als reviews voor een bekende webshop. Zijn er voornamelijk goede ervaringen, dan is er vaak niks aan de hand. Mocht de verkoper veel negatieve reviews hebben, dan is het verstandiger niet op het product te reageren. Je loopt dan namelijk de kans dat ook jouw koop zal mislukken en je met lege handen staat. Vaak nadat je het geld al hebt overgemaakt.

Koop geen producten die mogelijk verboden zouden zijn

Als koper ben je je er niet snel van bewust dat er op online marktplaatsen vaak verboden waar wordt aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan drugs, gestolen goederen of andere illegale diensten of objecten. Deze worden vaak voor een onrealistisch lage prijs te koop aangeboden. Net zoals dat het verboden is om deze producten te verkopen op online marktplaatsen, is het kopen daarvan eveneens een misdrijf. Een manier om te controleren of er sprake is van gestolen waar is door het serienummer te vragen en te checken of het product als gestolen geregistreerd staat.

Zorg voor een veilige overhandiging van het product

Wanneer je toch overgegaan bent tot het maken van een afspraak met de koper, zorg er dan voor dat je samen met iemand die je kent naar de plek van de afspraak toe gaat. Mocht de verkoper op een zeer afgelegen plek wonen, probeer dan af te spreken op een wat meer publieke plek. Zorg ervoor dat je jouw veiligheid niet in gevaar brengt. Aangekomen bij de verkoper controleer of er niks kapot is of mist aan het product en betaal je pas als je er vertrouwen in hebt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Naambordjes voordeur

Huis & Tuin

Nieuwe titel uitgebracht “Death Pages: Ghost Library Collector’s Edition nieuw in het spelletjes assortiment!

Computer & Internet

Denda Games heeft een nieuw spel online geplaatst op haar Website!

Computer & Internet

Advertisement