Connect with us

Vakantie & Toerisme

De geschiedenis van de stroopwafel

De stroopwafel is een wafel die ontzettend veel wordt gegeten in Nederland, de wafel bestaat uit twee ronde deegwafelhelften met ruitpatroon, daartussen is een heerlijke zoete stroop aangebracht. De geur van versgebakken stroopwafels doet iedereen watertanden. Hoe is dit typisch Nederlands product ontstaan?

De geboorte van de stroopwafel

In 1810 in het plaatsje Gouda werd de eerste stroopwafel gebakken. Een bakker bedacht om met overgebleven broodkruimels deeg te maken en dit vervolgens te bakken met een stroopwafelijzer, om het extra smeuïg te maken drenkte hij de twee helften in stroop. De geboorte van de stroopwafel was een feit. De stroopwafel werd al snel razend populair en een paar jaar later waren in Gouda al honderd stroopwafelbakkers. Al snel werd de stroopwafel in heel Nederland populair en was er op iedere markt wel een kraam te vinden die verse stroopwafels verkocht. Omdat de stroopwafel in die tijd werd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop was de wafel goedkoop, de koek werd het meest gekocht door de arme laag van de bevolking. Het duurde even voordat dit typisch Nederlandse product de rest van de wereld veroverden.

Stroopwafels kopen in het buitenland

Om aan de toegenomen vraag te voldoen uit binnen -en buitenland werd de stroopwafel rond de twintigste eeuw fabrieksmatig geproduceerd. De meeste merken stroopwafels maken de stroopwafels niet meer van broodkruimels, maar van verse ingrediënten. Ook al is de stroopwafel bekend in het buitenland, je zult het niet snel vinden in een winkel. Sommige toeristische winkels verkopen stroopwafels maar vragen er snel wat meer voor. Voor veel expats en mensen die in het buitenland wonen is de stroopwafel een van de meest gemiste producten. Toch kun je van dit authentieke Nederlandse product genieten, ook al woon je aan de andere kant van de wereld. Het is namelijk zeer gemakkelijk om Nederlandse producten te bestellen vanuit het buitenland. Wil je ook stroopwafels bestellen vanuit het buitenland? Ga dan naar Realdutchfood.com!

Advertisement