Connect with us

Kunst & Cultuur

Dagje uit in Nederland: Leiden

Gelegen tussen de grote randsteden ligt een kleine stad vol met verborgen schatten: Leiden. In deze studentenstad valt een hoop meer te doen dan studeren aan de oudste universiteit van Nederland. Zo is Leiden bijvoorbeeld de stad met de meeste musea en zijn oude gebouwen en grachten goed bewaard gebleven. Mooie Instafoto’s gegarandeerd!

Musea

Leiden is de geboortestad van de schilder Rembrandt en dat zie je op verschillende plekken terugkomen. Zo hangen in museum De Lakenhal meerdere werken van Rembrandt. In het Japanmuseum SieboldHuis vind je de ontdekkingen van Phillip Franz von Siebold, die meer dan 25.000 Japanse voorwerpen verzamelde. En in Rijksmuseum Boerhaave vind je alles gerelateerd aan de wetenschapsgeschiedenis. In totaal telt Leiden maar liefst dertien musea: genoeg om je dag mee te vullen!

De Hortus Botanicus

Even tot rust komen? Bezoek dan de oudste botanische tuin van Nederland, gelegen midden in het centrum. In deze tuin werd bijvoorbeeld de eerste tulpencollectie van Europa gekweekt. Daarnaast vind je er een uitgebreide Japanse en Chinese tuin. Ook voor kinderen worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. In de Hortus ligt ook de Sterrenwacht, waar je alles te weten kunt komen over sterrenkunde. Op bepaalde dagen worden zelfs speciale rondleidingen georganiseerd waarbij je een kijkje kunt nemen door de telescoop.

Rondvaart door de grachten

Misschien wel de leukste manier om Leiden te leren kennen: vanaf het water. Met een rondvaartboot kom je langs alle interessante plekken en leer je over de geschiedenis van de stad. Liever zelf varen? Ook dat kan! Ga picknicken op het water terwijl je rustig door de grachten vaart. Doordat Leiden voor het grootste deel binnen de grachten ligt, kun je letterlijk een rondje om de stad doen. Gezelligheid gegarandeerd!

Bezoek een van de vele monumenten

Leiden telt maar liefst 2800 monumenten en daarmee is de stad rijk gevuld aan geschiedenis. Zo heb je de bekende Leidse hofjes, waarvan er in totaal 35 verspreid liggen door de stad. Ook de Burcht mag niet ontbreken tijdens een dagje Leiden: vanaf hier kun je over de gehele stad uitkijken. Zin om nog meer te klimmen? Bezoek dan een van de kerken en beklim de torens. Uitrusten doe je daarna in het groene Van der Werffpark. Sluit de dag af met een avondje in de prachtige Leidse Schouwburg of de Stadsgehoorzaal.

Goedkoop een dagje uit in eigen land? Lees dan hier enkele tips om goedkoop te genieten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertisement