Een deel van de geschiedenis van Duitsland is over de hele wereld bekend. Immers, de hele wereld heeft te maken gehad met de Tweede Wereldoorlog. Naast deze tragische oorlog heeft Duitsland een heel interessante geschiedenis. De bekende Frederik de Grote, heerser over het Pruisische rijk en muzikant, komt uit het gebied van onze oosterburen. Maar ook grote namen als Beethoven en Bach vinden hun oorsprong in Duitsland. Het land waarin deze personen geschapen zijn, heeft een indrukwekkende geschiedenis. Een deel van de geschiedenis kun je herbeleven met een bezoek aan Duitsland.
Slot Neuschwanstein
Het kasteel bevindt zich in het zuiden van Duitsland. Het slot is gebouwd in opdracht van koning Ludwig, ook wel Lodewijk II van Beieren genoemd. Deze prachtige verschijning krijgt ongeveer 1,3 miljoen bezoekers per jaar. Daarmee is het kasteel een van de bekendste toeristische plaatsen van Duitsland. De enorme bezienswaardigheid bestaat uit verschillende gebouwen die over een 150 meter zijn uitgestrekt. Het slot bestaat uit verschillende historische architectuurstijlen. De romaanse stijl komt terug in de boogvormingen, de Byzantijnse stijl komt terug in de troonzaal en de moderne technische ontwikkelingen van het einde van de 19e eeuw komen overal terug.
Rijksdaggebouw
Het Rijksdaggebouw, waarvan de bouw in 1884 is gestart, is het parlementsgebouw van Duitsland. Het gebouw bevindt zich in de hoofdstad Berlijn. Dit gebouw is ontworpen met het gebruik van verschillende bouwstijlen door Paul Wallot. Het Raczynskipaleis moest plaats maken voor het Rijksdaggebouw en werd daarom in 1884 gesloopt. In 1894 was de bouw klaar. Keizer Wilhelm II voegde de tekst ‘Voor het Duitse volk’ toe aan de voorgevel van het gebouw. Tijdens de Koude Oorlog had het gebouw veel schade. In deze tijd is het gebouw ook gerestaureerd. In plaats van het symbool voor het Duitsland als één, stond het gebouw nu symbool voor een Duitsland dat verdeeld was met een verdeelde hoofdstad.
De Berlijnse Muur
Waarschijnlijk heeft ieders docent geschiedenis wel een les besteed waar de Berlijnse Muur aan bod kwam. Deze muur van 45,1 kilometer lang is tegenwoordig een populaire toeristenbestemming. Tussen 12 en 13 augustus begon de bouw van de muur. Het doel van deze muur was om de stroom vluchtelingen vanuit het oosten van Duitsland naar het westen tegen te houden. Het gevolg was een lange betonnen muur met prikkeldraad omgeven. Het langste deel dat nog overgebleven is ligt aan de Spree. Dit deel is 1316 meter lang. Daarnaast zijn er nog vijf wachttorens overgebleven. Deze zijn allemaal te vinden op een plek waar de muur ooit heeft gestaan.
Schloss Heidelberg
En als laatste, geen gebouw of paleis, maar een ruïne. En niet zomaar een ruïne, maar een van de oudste van Duitsland. Al in het jaar 1225 is Schloss Heidelberg gebouwd. Voordat het werd vernietigd tijdens de Negenjarige Oorlog, was het de verblijfplaats van verschillende keurvorsten. In 1693 werd een poging gewaagd om de ruïne te herstellen. Dit lukte gedeeltelijk. In de kelder van de Heidelberger Schloss kun je een groot wijnvat vinden. Het wijnvat bevat 219.000 liter wijn. Een bijzonder kasteel dus! Net als voor veel andere bezienswaardigheden in Duitsland is het zeker de moeite waard om eens een reis te maken naar onze oosterburen!