Connect with us

Vakantie & Toerisme

Dagje uit in Nederland: Zwolle

Midden in het land ligt de hoofdstad Zwolle van de provincie Overijssel. Gelegen aan de IJssel en het Zwarte Water en met bijna 130.000 inwoners is het een stad waar je een dag vullend programma kan plannen. Deze stad is makkelijk te bereiken via de A28, A50 of een van de provinciaalse wegen die naar de stad toe leiden. Wil je liever een dagje weg zonder een parkeerkaartje te willen kopen, dan kan je met een van de vijftien treinverbindingen naar deze stad toe komen

De grachten

De Zwolse grachten hebben een geschiedenis van meer dan 700 jaar. De grachten zijn op verschillende manieren te bezichtigen. Je kan dit bijvoorbeeld vanaf het water doen. Als je sportief bent ingesteld kan je door de grachten varen met een kano, waterfiets of supboard. Mocht je nou lekker een soort ontspannen relaxdagje gepland hebben dan kan je beter een bootje, sloep of waterdonut huren. Ook gaan er verschillende rondvaartboten door de grachten waarbij je meer te weten komt over de rijke geschiedenis. Ben je nou geen waterrat kan je natuurlijk altijd een lange wandeling maken langs de grachten.

De Peperbus

In het midden van het centrum, aan de Ossenmarkt, staat de Onze-Lieve-Vrouwetoren die de bijnaam de Peperbus heeft gekregen. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan de vorm die lijkt op een peperbus. Met een hoogte van 75 meter en 51 klokken is het een van de bekendste bezienswaardigheden van Zwolle. De toren en de basiliek zijn ook open voor publiek. Je kan, als je geen last hebt van hoogtevrees, ook de peperbus beklimmen tot de eerste omgang die zich bevindt op een hoogte van 51 meter met wel 236 treden. De toren heeft een rijke geschiedenis. Zo was de toren eerst stomp maar kreeg na een brand in de Sint Michaëlskerk een uivormige kap. Helaas was er jaren later ook in de Peperbus een verwoestende brand waardoor er een groot deel hersteld moest worden.

Museum Fundatie

In het voormalige paleis van justitie is het bekendste museum van Zwolle gevestigd. Dit museum kreeg veel aandacht van de Zwollenaren nadat er in 2013 een groot “ei” geplaatst werd op het dak. Dit “ei” dient als extra expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw, alleen de Zwollenaren vonden dit niet helemaal passen in het stadsbeeld. In het museum is een collectie van beeldende kunst te bewonderen vanaf de late middeleeuwen tot nu. Naast de vaste collectie is er ook een wisselende tentoonstelling die om de drie maanden veranderd. In het museum zijn stukken te bewonderen van onder anderen Mondriaan, Appel, Toorop, van Gogh en nog vele anderen.

Het Engelse Werk

Mocht je wat meer de rust en de natuur willen opzoeken dan zijn er in Zwolle veel parken te vinden. Om die reden is Zwolle in 2006 ook uitgeroepen tot de groenste stad van Europa. Een van de bekendste parken is het Engelse werk. In het park zijn verschillende onderdelen van de oude verdedigingslinie te vinden zoals, onder anderen, schansen, twee hoornwerken en een tunnel. Ook is er een groot mijnwiel te vinden in het park. Mocht je nou even willen uitrusten na een lange wandeling kan je plaats nemen bij de horecagelegenheid of op een van de picknickbankjes met uitzicht over de IJssel.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement