Connect with us

Sport & Recreatie

Yoga kan jou helpen

Yoga is een meditatiesoort die is ontstaan in India. 5000 jaar geleden werd deze vorm van mediteren beoefend door mensen die één wilden worden met de natuur. De letterlijke betekenis van het woord is ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. Dat laat yoga niet alleen zien in het woord, maar ook wanneer je de oefeningen beoefent. Yoga zorgt ervoor dat onze geest, ons gevoel en ons lichaam zich beheersen. Dat heeft als gevolg de vereniging met God. Een heel mooie en spirituele betekenis dus. Maar hoe beoefen ik deze sport als ik daar nog niets van weet?

Wat heb ik nodig voor yoga?

Ten eerste de juiste mindset en motivatie. De materialen die het meest voorkomen zijn yogamatten, yogablokken en een yogariem. Je hebt de yogamatten in verschillende soorten en maten; kijk dus zorgvuldig bij het uitzoeken welke het meest geschikt is voor jou. Een yogablok is een hulpmiddel dat je tijdens de oefening gebruikt. Ze zorgen voor een betere balans en focus op bepaalde houdingen. De yogariem dient als riem om je handen of voeten kunt binden, zodat je ondersteuning ontvangt bij de meer uitdagende oefeningen.

Soorten yoga

Er zijn veel verschillende stijlen in de yoga met ieder een eigen doel. De Hatha Yoga is specifiek gericht op de beheersing van de ademhaling en lichaam. Van deze vorm zijn ook verschillende scholen gericht in Nederland. Als je meer van creativiteit en geen vaste volgorde houdt is Vinyasa een potentiële keus voor je. Deze yogastijl zorgt voor nieuwe combinaties en houdingen door jezelf gecreëerd. Voor de mensen die rustig aan willen doen bestaat de ‘yoga slaap’, oftewel de Yoga Nidra. Ze wordt beoefend in de meest rustige en ontspannen omgevingen. De bedoeling is volledige concentratie en bewustzijn. Yoga Nidra wordt ook vaak beoefend door mensen die last hebben van angsten en stress.

Geschiedenis van yoga

Aangezien de oorsprong van yoga anders is dan bij andere sporten, wordt deze nu kort behandeld. Yoga is ontstaan in India, het land waar het hindoeïsme een grote rol speelt. Er zijn daarom ook verhalen die vertellen dat yoga uit het geloof is ontstaan. Dat is geen vreemde gedachte, omdat yoga en het hindoeïsme veel gemeenschappelijke waardes delen. De meest moderne vorm van yoga vindt haar oorsprong bij Swami en Parahamsa. Swami zorgde ervoor dat veel yogascholen worden opgericht, wat leidde tot een steniging in populariteit. Tegelijkertijd zorgde Parahamsa ervoor dat de filosofie van de yoga gedeeld werd met de wereld. Dit gebeurde met behulp van een boek dat hij schreef.

Tips tijdens het sporten

Het belangrijkste tijdens yoga is de beheersing en rust. Let daarom goed op je ademhaling. Het de bedoeling dat al je jezelf uitrekt, je op dat moment inademt om vervolgens uit te kunnen ademen bij het kleiner worden van jezelf (dus het tegenovergestelde van uitrekken). Blijf de gehele oefening je aandacht op de ademhaling richten. Wat ook niet moet ontbreken is een warming-up vooraf. Een warming-up zorgt ervoor dat je je lichaam opwarmt en voorkomt blessures. Te hard van stapel lopen, is het laatste wat je wilt. Als laatste zorg je voor ontspanning, ook wel savasana genoemd. De bedoeling van de eindontspanning is dat je de gehele sessie op de juiste manier afsluit.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement