Voldoende sporten en bewegen is goed voor je. Je wordt er fitter van, bent minder vatbaar voor allerlei aandoeningen en gaat er ook nog eens beter uitzien. Bruce Lee wist dit 60 jaar geleden al en had dan ook een trainingsschema waar menig fitnessliefhebber van tegenwoordig knikkende knieën van krijgt. Dat maakt het echter juist ook leuk om eens een keer te kijken wat de Kung Fu legende in 1965 allemaal al deed om zo flexibel en fit te worden en blijven. Het zal je opvallen dat het wel veel is, maar dat het ook voor jou haalbaar is.
Tijd ver vooruit
Voor we in de workout duiken, is het belangrijk om nog eens uit te leggen wie Bruce Lee eigenlijk was. Eigenlijk was hij de eerste echte Martial Artist die wereldfaam vergaarde. Tegenwoordig is MMA natuurlijk een serieuze sport met grote competities zoals de UFC. Destijds was echter alleen Lee bekend en dan vooral als acteur. Dat hij ook een uitstekend vechter was, werd echter nog weleens onderbelicht. Aan de hand van de training zie je ook dat hij er alles aan deed om te zorgen dat hij in staat was om al zijn vechttechnieken perfect uit te voeren.
Oefeningen van Bruce Lee
Wat opvalt is dat Lee full body training deed. Dat betekent dat hij elke keer als hij de sportschool in de jaren ’60 binnenstapte alle spieren in zijn lichaam trainde. Dat deed hij met bekende oefeningen zoals squats, skullcrushers, incline curls, cheat curls, push-ups, barbell curls, reverse curls en sit-ups. Hij deed ook enkele oefeningen die je tegenwoordig eigenlijk niemand meer ziet doen. Denk aan de tricep stretch, dumbbell cirkel en pols curl. Opvallend is dat Bruce Lee weinig deed om zijn rugspieren te trainen en veel op zijn armen gericht was.
Sets en reps
Wanneer we kijken naar de sets en reps die de vechtsportlegende erop na hield, dan komen die aardig overeen met hoe we daar tegenwoordig tegenaan kijken. De meeste oefeningen werden in 3 of 4 sets gedaan en de herhalingen lagen altijd ergens tussen 6 en 10. Voor de wat zachtere spieren, zoals de abs en de kuiten ging het aantal herhalingen omhoog tot zelfs 20 per set. Ook dat zien we vandaag de dag nog terug. De enige afwijkende oefening is de incline curl, die hij in 6 sets van 4 reps deed. Waarschijnlijk vooral om sterker te worden en niet om spiermassa mee te ontwikkelen.
Veel tijd nodig
Een reden waarom deze training niet direct heel gemakkelijk is, is natuurlijk het enorme volume dat je moet doen. De training bestaat uit maar liefst 54 sets. Als je dit drie keer per week zou moeten voltooien, dan ben je al snel zo’n 10 uur per week in de sportschool te vinden. Inmiddels weten we 60 jaar later ongeveer wat de optimale tijd is aan beweging, namelijk ongeveer tweeënhalf uur per week. Het is best leuk om een keer te doen, maar of dit je vaste routine moet worden, is dus maar de vraag.