Connect with us

Sport & Recreatie

Tennisballenadvies: Wanneer gebruik je welke tennisbal?

Wanneer je net begint met tennissen, zien ze er allemaal hetzelfde uit: de tennisballen. Gaanderwijs zal je er echter achter komen dat er wel degelijk een groot verschil tussen de ballen zit. En dat zit hem natuurlijk niet in het uiterlijk. Wat is nu het verschil tussen verschillende soorten en wanneer gebruik je welke tennisbal?

Gasgevulde Tennisballen

De gasgevulde tennisbal wordt voornamelijk tijdens competities en toernooien gebruikt. Deze ballen zijn namelijk comfortabeler om mee te tennissen en hebben meer gevoel. Dit komt doordat, zoals de naam het al zegt, de bal met gas is gevuld. Geen enkele bal is echter luchtdicht, waardoor het gas langzaam uit de bal loopt. Deze ballen gaan daardoor dan ook een stuk minder lang mee dan drukloze tennisballen. Dit is de reden waarom professionele tennissers in wedstrijden om de 9 games nieuwe ballen krijgen. De meest gebruikte gasgevulde bal in Nederland is de Fort Max TP van Dunlop, welke verplicht is bij toernooien door de KNLTB georganiseerd.

Drukloze Tennisballen

De drukloze tennisbal, gaat in tegenstelling tot een gasgevulde bal, veel langer mee. Het is echter wel minder comfortabel dan een gasgevulde tennisbal, doordat de kern van de tennisbal een stuk harder is. Doordat de drukloze bal niet met druk van binnen is gevuld, is er ook niets om te ontsnappen. Hierdoor behoudt deze bal langere tijd haar speelbaarheid. Dit maakt deze bal ideaal voor trainingen.

Stage Tennisballen

Stage tennisballen zijn bedoeld voor de tennissende kinderen. Deze ballen zijn in 3 stages in te delen, en heten ook stage 1, stage 2 en stage 3.
Stage 3 ballen zijn gemaakt van foam en hebben een rode kleur. Deze tennisballen zijn voor de allerkleinsten en hebben een zeer lage stuit, waardoor de bal eenvoudiger over het net gespeeld kan worden.
Stage 2 ballen zijn geschikt voor kinderen van 7 tot 9 jaar oud. Deze ballen worden ook wel de ‘oranje ballen’ genoemd. Deze bal heeft de kenmerken van een drukloze bal, maar heeft een lagere drukverhouding in de kern, waardoor hij minder hard en hoog stuitert. Dit geeft de jeugdspeler net wat meer tijd bij het terugslaan van de bal.
Stage 1 ballen is de laatste groep voor kinderen. Dit is een zachtere variant van een gewone tennisbal en geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Deze bal wordt gekenmerkt door haar groene kleur.

Advertisement