Connect with us

Sport & Recreatie

facemasks

Steeds vaker zie je motorrijders en wintersporters een gezichtsmasker oftewel facemask dragen. Veel motorrijders en wintersporters dragen zo’n facemask om het gezicht te beschermen tegen wind en kou. Veel motorrijders gebruiken een half-face-mask. Dit is een gezichtsmasker dat het gezicht slechts voor de helft bedekt. Je blijft daardoor goed herkenbaar en je kunt je motorbril gewoon op je huid dragen. Half-facemasks zijn vaak gemaakt van neopreen of stretchkatoen. Neopreen is een ademende stof die voorkomt dat er een klam gevoel ontstaat. Transpiratie en vocht kan daardoor afgevoerd worden, terwijl de warmte wel vastgehouden wordt. Facemasks kunnen ook prima gemaakt worden van elastisch katoen. Katoen neemt goed vocht op en is een natuurlijke stof die bijna nooit irrititeert. Sommige facemasks van katoen bieden extra comfort: ze zijn voorzien van een soort shawl die aan de facemask vast zit. Dit noem je een nekwarmer. Een facemask met nekwarmer is vaak net even duurder dan een gewoon facemask. Het is belangrijk dat een facemask een goede pasvorm heeft. Als een facemask van stretchkatoen is gemaakt is het vaak de bedoeling dat je de facemask gewoon over je hoofd trekt, zodanig dat hij fungeert als een shawl. Dan trek je de facemask over je neus: en klaar is het. Omdat het rekbare katoen is, past één maat bijna iedereen. De facemasks die gemaakt zijn van neopreen hebben vaak een klittebandsluiting. Het is belagrijk dat deze goed vastgemaakt wordt zodat het facemask lekker strak zit. De neopreenstof kan zich dan vormen naar je gezicht waardoor hij gaat zitten als een tweede huid.
Full-facemasks zijn bijna allemaal gemaakt van neopreen en hebben allemaal een klittebandsluiting. Een goede pasvorm en comfort is daardoor gegarandeerd. Deze facemasks maken je in enkele seconden onherkenbaar. Steeds vaker zie je dit soort facemasks op de wintersport. Skiers en snowboard fanaten vinden het prachtig om met een opvallende skimask van de piste te snellen. Als je een facemask wil opzetten voor (winter) outdoorsporten waarbij je veel inspanning moet leveren, is het belangrijk er op te letten dat een facemask de mogelijkheid biedt om goed te ademen. En natuurlijk dien je er op te letten dat je niet alleen een mooi masker koopt maar ook een masker dat past bij je de rest van je outfit !
Naast de half-facemasks en de full-facemasks zijn er ook nog de ultra dunnne bivakmutsen. Deze bivakmutsen zijn gemaakt van nylon en polyester stof. Ze zijn zo dun omdat ze bedoeld zijn te dragen onder een helm. Dat kan zowel een skihelm, snowboardhelm of een motorhelm zijn. Ook deze bivakmutsen (die vaak wat goedkoper zijn) zijn te verkrijgen in de gekste prints en bedekken je gehele gezicht. Deze prints verklaren waarschijnlijk ook de populariteit van de facemasks: met een facemask kun je op leuke manier een statement af geven over wie je bent !

Advertisement