Connect with us

Onderwijs

Tips voor beter schrijven

Schrijven is een van de manieren waarop taal gebruikt kan worden. Schrijven is het maken van originele tekst, het gaat om het produceren van geschreven woorden en zinnen. Vanaf jongs af aan leren kinderen hoe ze moeten schrijven. Vroeger werd er geschreven met een veer en inkt. Tegenwoordig wordt er veel digitaal geschreven, via typemachines, een telefoon, computers of andere elektronische apparaten. Maar nog steeds zijn pennen niet weg te denken uit de samenleving.
Om een goed stuk tekst te schrijven zijn een paar dingen belangrijk, afhankelijk van de soort tekst die je gaat schrijven. Het schrijven van artikelen met de hand gebeurt vaak in combinatie met het creëren. Zo is het in vrijwel alle situaties verstandig om te beginnen met een kladversie. Kladversies worden vaak geschreven met de hand. Belangrijk is dat er met een fijne pen geschreven wordt. Zo moet de pen goed in de hand liggen en soepel over het papier bewegen. Populair zijn metalen pennen. Deze kunnen worden gekocht in bijvoorbeeld boekenwinkels of op websites.
Men kan verschillende soorten schrijven onderscheiden. Het correct schrijven heeft te maken met spellingsregels en grammaticaregels. Het draait er voornamelijk om dat er geen spelfouten in de tekst zitten. Bij creatief schrijven denken we meer aan het stimuleren van de creativiteit. Denk aan onder andere stijlfiguren en woordspelingen. Vertaalmachines horen tot het systematisch schrijven.
In het dagelijkse leven krijgen we veel te maken met schrijven, zonder dat we daar ons misschien van bewust zijn. Er worden bijvoorbeeld dagelijks brieven geschreven voor zakelijke doeleinden maar men schrijft bijvoorbeeld ook kaarten wanneer er iemand jarig is. Schrijfwerk neemt dus veel vormen aan, van eenvoudig tot complex. Zo hebben we allemaal wel eens gehoord van advertenties, artikelen, boeken, brieven, blogs en postkaarten. Alhoewel manueel schrijven steeds meer wordt vervangen door elektronisch schrijven, wordt er dagelijks nog veel met de hand geschreven. Zo worden kleine notities snel met pen genoteerd en ook aantekeningen maakt men meestal met pen. Vandaar dat er wereldwijd nog steeds duizenden pennen per dag worden geproduceerd.

Advertisement