Connect with us

Onderwijs

Waarom is goed spellen zo belangrijk?

Tenenkrommend zijn ze, de spellingsfouten die je basisschoolleerlingen af en toe ziet maken. Nog pijnlijker wordt het, wanneer diezelfde fouten ook op middelbare scholen en zelfs universiteiten terug zijn te zien. Onze taal lijkt te verloederen en de universiteiten zelf hebben al meerdere malen aan de bel getrokken over het blijkbaar beperkte vermogen van hun studenten wat betreft het gebruik van de Nederlandse taal. De spelling van veel jongeren laat te wensen over. Waarom maken we ons hier druk over?

Spelling als onnodig struikelblok?

De praktische denkers onder ons vinden het maar vreemd dat sommigen zich hier inderdaad zo druk over maken. Of soms zelfs verbolgen over zijn. Want als de boodschap overkomt, de spellingsregels ons alleen maar in de weg liggen en de rest van de omgeving taal op dezelfde manier hanteert, wat is dan precies het probleem? Spelling is dan toch alleen maar een maatschappelijke dwang die meer een last is dan dat het een doel dient? Toch is voor het behoud van de juiste spelling genoeg te zeggen. Een paar punten op een rijtje die dit standpunt ondersteunen:

Hoe spelling iets over jou kan zeggen

Waarom spelling zo belangrijk is? Deze vraag is volgens taalpuristen als het intrappen van een open deur. Vanzelfsprekend is het van belang, om zo een tekst foutloos te kunnen schrijven. Een foutloze tekst doet niet alleen de Nederlandse taal eer aan, maar ook jou als schrijver ervan. Wie foutloos schrijft, levert verzorgd werk af en neemt zijn werk uiterst serieus. En dat zegt op zijn beurt weer iets over hoe de lezers naar jou als persoon kijken. Jij bent betrouwbaar om mee samen te werken.

Hoe verkeerde spelling tot verwarring kan leiden: een eenvoudig voorbeeld

Verkeerde spelling kan in veel gevallen ook nog eens miscommunicatie tot gevolg hebben. Stel je voor dat een bezorger een warme maaltijd bij een klant moet afleveren en zijn collega er een briefje op plakt met de boodschap ‘Betaald met tien euro’. De bezorger gaat er nietsvermoedend vanuit dat de dampende noedels al zijn betaald en laat zijn klant hoogstwaarschijnlijk verbaasd achter wanneer deze niet wordt gevraagd af te rekenen. Een d/t-foutje met in dit geval gelukkig een beperkte schade van hoogstens tien euro, maar stel je eens voor hoe het in andere situaties kan aflopen.

Wie leest jouw tekst?

Voel jij je ongemakkelijk zodra het op grammatica en spelling aankomt? Wees gerust, natuurlijk is het niet in elke situatie even belangrijk om vlekkeloos Nederlands te schrijven. Schrijf je een sollicitatiebrief, dan zijn d/t-foutjes natuurlijk uit den boze, maar die vriendin zal er in dat appje echt wel overheen lezen. Maar op je werk maak je in je mail liever geen fouten. Neem je de pen (of vaker nog, het toetsenbord) in de hand, bedenk je dan dus altijd aan wie je de tekst richt. In veel gevallen kan een beetje aandacht geen kwaad. Uit respect voor de taal, maar ook voor anderen én jezelf.

Click to comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement