Connect with us

Onderwijs

Heeft mijn kind bijles nodig?

Heeft mijn kind bijles nodig

Het leveren van goede schoolprestaties wordt steeds belangrijker. Zodra je kind naar groep acht gaat neemt de druk toe: Hoe doet mijn kind de eindtoets en wat wordt het schooladvies? Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind betaalde bijles te laten geven. Bijlesinstituten spelen daar handig op in. Ze bieden die bijles aan op ‘luxe locaties’, gegeven door enthousiaste docenten die alles in het werk stellen om het kind naar een hoger level te tillen. Er worden apps aangeboden waarmee de leerling zeven dagen in de week contact kan leggen met een docent om een vraag te stellen over huiswerk of over een toets die binnenkort op het programma staat.

Wat als mijn kind niet goed kan meekomen?

Als je kind niet goed kan meekomen op de basisschool dan kan bijles inderdaad uitkomst bieden. De basisschoolleerkracht staat vaak onder druk. Grote klassen, tekort aan personeel. Individuele aandacht schiet er daardoor vaak bij in. Als je als ouder je kind geen bijles kunt geven dan kun je een beroep doen op een bijlesdocent. Spreek dan wel goed af wat zijn of haar taak is. Met welk vak heeft je kind moeite en met welk onderdeel? Soms kunnen een paar bijlessen al wonderen doen.

Moeten alle kinderen naar het Gymnasium?

Nog steeds hebben veel ouders het idee dat hun kind zo hoog mogelijk moet scoren. Beter naar het Gymnasium dan naar het VMBO. Want dan heb je veel meer kansen op een goede baan. Maar veel ouders vergeten dat hun kind op een school die eigenlijk te hoog gegrepen is, diep ongelukkig zal worden. Als het kind voortdurend op de tenen moet lopen om ieder jaar met de hakken over de sloot over te gaan dan komt zo’n kind uitgeput van de middelbare school. Vaak strandt het alsnog halverwege en moet dan een stap terug doen. Of het kind begint aan een vervolgopleiding en komt daar tot de conclusie dat het niveau te hoog is.

Verstandige ouders kijken naar hun kind

Als een kind geluk heeft dan heeft dat kind verstandige ouders. Als hun kind niet slim genoeg is om dokter te worden, dan is doktersassistente of verpleegkundige misschien een beter idee. Als een kind niet goed is met cijfers maar wel handig met gereedschap, laat hem dan timmerman of elektricien worden. En verstandige ouders denken niet in hokjes. Ook jongens kunnen prima in de kinderopvang werken en meisjes die hun hand niet omdraaien voor het repareren van een auto worden gelukkig steeds talrijker.

Toch bijles? Houd de vinger aan de pols

Wil je je kind toch bijles laten volgen? Hou dan de vinger aan de pols. Kies voor bijles in samenspraak met de school. De bijlesdocent kan dan met de leraar afstemmen waar het probleem zit en zal ook de zelfde lesstof gebruiken als die het kind op school krijgt. Ook worden de vorderingen teruggekoppeld met zowel de school als de ouders. Zo weet je in ieder geval zeker dat de bijles zinvol is en niet alleen maar veel geld kost.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement