Connect with us

Onderwijs

Hoe schrijf je de beste sollicitatiebrief?

Om zeker te zijn dat je die baan van je dromen krijgt, is het wel heel belangrijk dat je vanaf het allereerste contact de best denkbare indruk maakt. Dat doe je dus bijvoorbeeld door een ijzersterke sollicitatiebrief te schrijven. Zo kan je jezelf alvast presenteren als de topkandidaat, nog voor ze je daadwerkelijk ontmoet hebben. Het schrijven van deze brief is echter niet zo eenvoudig, zeker wanneer je er nog niet veel ervaring in hebt. Daarom willen we je graag helpen met wat essentiële tips.

Toon jezelf

Het is een manier om jezelf te presenteren, dus doe dat dan ook. Wanneer je een sollicitatiebrief verstuurt, dan wil je niet dat het een standaardverhaal wordt. Je moet echt iets persoonlijks in leggen en laten zien dat jij zowel bij de baan als de organisatie past. Je doet dit door je vaardigheden en kwalificaties te benadrukken, maar ook door bijvoorbeeld je eigen sterke eigenschappen aan te stippen. Ook schrijf je de brief in een zakelijke, maar persoonlijke stijl. Gebruik dus geen algemeenheden, maar schrijf het zoals jij dat het best vindt. Dit is essentieel om eruit te springen in de berg sollicitatiebrieven die de werkgever ontvangt.

Het complete pakket

Het is goed om je te beseffen dat je sollicitatiebrief niet alleen uit de brief zelf bestaat. Er hoort ook een cv bij. Het is wel belangrijk dat je die op een goede manier opstelt en toevoegt. Je wilt niet dat de goede indruk die je hebt gemaakt met de persoonlijke brief al direct weer wordt uitgewist door een slordig cv. Het is dus ook slim om eens een korte uitleg over het maken hiervan door te nemen. Vervolgens zorg je ook dat de stijl van de brief en de cv op elkaar aansluiten. Als het geheel klopt, dan kan je het versturen en maak je jouw kansen groter.

Onderbouw je verhaal

Zoals gezegd is het belangrijk dat je met een persoonlijk verhaal komt. Daarom is het ook goed om alles wat je stelt te onderbouwen. Dat doe je op basis van je ervaringen en kennis. Door goede voorbeelden te geven, kan je laten zien dat je ook echt weet waar je het over hebt. Het is dus ook zaak om er goed over na te denken wat je nu eigenlijk wilt vertellen en op welke punten je het verschil kan maken. Dit maakt het geheel een flink stuk sterker.

Niet alleen over jezelf

Tot slot is het wel belangrijk dat je ook laat zien dat je weet wat je wil. Het is namelijk jouw doel om bij het bedrijf in dienst te komen. Dat betekent dus dat je in ieder geval basiskennis over de onderneming moet hebben. Daarnaast is het ook goed om interesse te tonen. Wanneer je laat zien dat je daar tijd in hebt gestoken, dan zal dat ook een goed indruk maken. Het is bovendien zo dat een werknemer het fijn vindt wanneer er mensen binnenkomen waarmee een koers voor de toekomst gevaren kan worden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement