We kunnen er niet meer omheen; de Engelse taal is overal. Op sociale media, in boeken en op steeds meer Nederlandse universiteiten. Inmiddels is 23% van de bachelors en maar liefst 70% van de masters in Nederland Engelstalig. De Engelse taal wordt ook wel de lingua franca genoemd van de wetenschap. In deze tijd, waarbij het kleiner worden van de aarde, globalisering genoemd, zo’n grote rol speelt, is dat zeker iets waar we rekening mee moeten houden. Is het niet zonde dat de Nederlandse taal steeds meer wordt vergeten?
Ontwikkeling van de Engelse taal
Engels wordt door zo’n 1,6 miljard mensen gesproken, dat maakt het een wereldtaal. Door veroveringen en oorlogen heeft het Engels zich ongeveer 1600 jaar geleden weten te verspreiden en ontwikkelen. Dit is kenmerkend voor de taal, omdat veel andere talen zich ontwikkelen binnen de eigen grenzen. De Engelse taal kende lange tijd geen poëtische of erg culturele uitdrukkingen. Dankzij de komst van Shakespeare kent de taal een grotere woordenschat en bloei. Hij heeft de taal verreikt met ongeveer 1500 woorden. Er zijn woorden die tot de dag van vandaag ook in Nederland worden gebruikt, zoals ‘swag’ wat ook afkomstig is van deze toneelschrijver.
Waarom wordt er steeds meer Engels gesproken?
Aangezien we in de 21e eeuw leven is een goede beheersing van de Engelse taal zo goed als noodzakelijk. Nederland drijft handel over de hele wereld en de communicatie is daardoor ook bijna altijd in het Engels. Door Engels als voertaal in te stellen, worden ook steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland toe getrokken. Ze brengen kennis en geld mee, wat weer goed is voor de Nederlandse economie. Daarnaast zorgt een Engelse opleiding voor een goede beheersing van de taal. Sommige studenten zullen in de toekomst in werkgroepen komen waar nauwelijks Nederlands wordt gesproken, zoals in de ICT-branche. Deze studenten hebben dan een voorsprong met het communiceren ten opzichte van de studenten die de studie in het Nederlands hebben gevolgd.
Nadelen van deze vorming
Er moet ook wat worden opgeofferd. Veel scholieren worden tegengehouden bij het kiezen van een bepaalde opleiding, omdat deze alleen in het Engels wordt gegeven. Daarnaast verliezen veel studenten vaak de behendigheid met de Nederlandse taal. Het kost sommigen heel wat tijd en moeite om weer op hetzelfde niveau als vooraf te zitten. Op de universiteiten zelf kost het geld en inspanning om de programma’s van docenten om te zetten in het Engels. Dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de lessen, doordat veel docenten moeite hebben met zich uitdrukken in het Engels.
Wat kies jij?
Al met al is het Engelse onderwijs op veel punten positief. Het zorgt voor een betere beheersing van de wereldtaal, studenten die naar Nederland komen en het geeft een goede voorbereiding voor studenten die in de toekomst te maken zullen hebben met een branche, waarbij Engels de gesproken taal is. Helaas zijn er ook wat keerpunten van de ontwikkeling. Zo wordt de Nederlandse taal als het ware ‘vergeten’ en worden studenten tegengehouden in hun studiekeuze. Dus, kies jij voor je moedertaal of toch de wereldtaal?