De wereld is vol prachtige literatuur die je meeneemt naar andere plaatsen, tijden en culturen. Netflix is leuk, maar sommige boeken moet je gewoon gelezen hebben in je leven. Omdat ze je fantasie prikkelen, omdat ze je meenemen naar plekken waar je nooit bent geweest of zult komen en omdat ze je in het hoofd van personages laten kruipen die je nooit in je leven tegen zult komen. Een overzicht van klassiekers die je zeker een keer moet lezen.
To Kill a Mockinbird
De roman to Kill a Mockinbird kwam uit in 1960 en geldt sindsdien als een moderne klassieker die je gelezen moet hebben. Het verhaal gaat over een man in het zuiden van de Verenigde Staten die wordt bestraft voor een verkrachting waar hij niet schuldig aan is. Schrijver Harper Lee was zijn tijd ver vooruit toen hij dit boek schreef over rassenongelijkheid en genderrollen, thema’s die nog steeds actueel zijn in de Verenigde Staten. To Kill a Mockinbird zou in elke boekenkast moeten staan.
1984
George Orwell was zijn tijd ver vooruit toen hij tussen 1946 en 1949 de roman 1984 schreef, geïnspireerd op de totalitaire regimes van Hitler en Stalin. Het boek gaat over het futuristische 1984, een dystopische tijd waarin privacy van burgers niet bestaat en de bevolking nauwlettend gemonitord wordt in alle dagelijkse handelingen door een dictatoriale machthebber genaamd Big Brother. Hij spreekt het volk via schermen toe. De burgers zijn in slaap gesust en slaaf van een systeem waarin individuele rechten of vrijheid niet bestaan. De thema’s verlies van privacy, mind control en fake news vertonen enige parallellen met de huidige technologische ontwikkelingen.
Max Havelaar
Maar weinig mensen kennen de geschiedenis van het Nederlandse koloniale bewind in het voormalige Nederlands Indië. Maximaal Havelaar was een revolutionair werk dat de ongelijke verhoudingen tussen de blanke elite en de Indische arbeider pijnlijk blootlegt. Het boek was een openlijke kritiek op de koloniale uitbuitingspraktijken in wat nu Indonesië is. De kolonisatie is dan wel verleden tijd, in Nederland vormen de nazaten van de Nederlandse Indiërs, de Indo-Europeanen, met meer dan 450.000 de grootste groep Nederlanders met een gedeeltelijk niet-Westerse oorsprong. Max Havelaar wordt weleens de beste roman uit de Nederlandse literatuur genoemd en is ook nu nog actueel.
Het Gilgamesj-epos
Het Gilgamesj Epos is een verhaal dat is overgeleverd op twaalf kleitabletten in spijkerschrift in wat nu de zuidelijke regio van Irak is. Het werd al in het derde millennium voor christus werd verspreid in het Midden-Oosten. De verhalen vormen samen dan ook één van de oudste literaire werken ter wereld. Het epos verhaalt over Gilgamesj, een tirannieke koning die het vanzelfsprekend vindt om zijn volk te onderdrukken. De goden wijzen hem een vriend toe die met hem op reis gaat. Ze verzoeken de goden, verslaan gedrochten en beleven avonturen. Een depressie ontstaat als de metgezel van de koning sterft.