Connect with us

MKB & Industrie

Tips bij het regelen van de eigen administratie

Regel jij helemaal zelfstandig de administratie? Dan is het belangrijk dat je dit goed op orde hebt. De administratie helemaal zelf regelen kan een hoop geld besparen i.p.v. het inschakelen van een accountant. Daarom hebben wij de onderstaande tips op een rijtje gezet. Deze komen niet alleen van pas wanneer je werkt als zelfstandige, maar ook wanneer overige zaken voor de eigen administratie regelt.

Zo heb je de administratie beter op orde

Onderstaand staan de tips op een rijtje die in de toekomst handig zijn om bij te houden.

  • Ontvang je post? Maak deze direct open en laat het niet rondslingeren. Hierdoor worden rekeningen vergeten en krijg je later te maken met een boete of hogere rekening. Ditzelfde geldt voor e-mails die je ontvangt. Open deze z.s.m.
  • Het betalen van de rekeningen moet altijd gebeuren voor een bepaalde datum. Betaal je liever niet direct? Zorg dan dat je een duidelijke notitie maakt die je later niet over het hoofd ziet en op tijd bent met betalen.
  • Doe je de btw-aangifte? Zorg dat je alle regels van de belastingdienst kent en het juiste bedrag aan btw betaalt. Je kunt gebruik maken van de online btw-calculator voor het berekenen van de btw. Maakt jouw bedrijf een grote omzet en heb je zelf beperkte kennis van belastingen? Dan is het in veel gevallen raadzaam om alsnog een accountant in te schakelen of iemand die er meer kennis van heeft. Er zijn vaak veel verborgen regels waar je vooraf geen rekening mee houdt.
  • Na het betalen van de rekeningen en het doen van de aangifte is het belangrijk dat je controleert of alles goed is gegaan. Een foutje zit in een klein hoekje en zeker wanneer het om betalen van rekeningen gaat wil je liever niet dat er fouten worden gemaakt.
  • We zijn tegenwoordig gewend dat de meeste zaken online zijn te vinden en we steeds minder bewaren. Toch is het handig om de administratie op orde te hebben. Liever geen papierwerk bewaren? Wanneer je alles digitaal bewaart zorg er dan voor dat je dit goed op orde hebt en een back-up maakt van alle administratie.

Bovenstaande tips nog niet voldoende om je administratie bij te houden? Bekijk hier meer tips voor het bijhouden van de financiën.

Advertisement